Trump vil offentliggøre kontroversielt Rusland-notat

FBI advarer om unøjagtigt indhold i republikansk notat om påstået ulovlig overvågning af Trump-kampagnen.

Internationalt

Et drama med et fortroligt notat i hovedrollen udspiller sig i det politiske USA.

Forbundspolitiet FBI har onsdag højst opsigtsvækkende udtrykt 'dyb bekymring' om nøjagtigheden af indholdet i notatet. Det handler om undersøgelsen af Ruslands forsøg på at blande sig i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Det hemmeligstemplede notat er sandsynligvis på vej til at blive offentliggjort.

Notatet er forfattet af republikanske politikere i efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus.

Det beskriver angiveligt, hvordan FBI og justitsministeriet skulle have udnyttet et overvågningsprogram til uretmæssigt at have overvåget et medlem af præsident Donald Trumps valgkampagne.

Fire sider langt

Republikanerne mener, at det beviser, at FBI er fjendtligt indstillet over for Trump.

Notatet er fire sider langt, og FBI oplyser, at man kun har haft 'begrænset' tid til at gennemgå det. Alligevel er konklusionen ret klar.

»Vi har dyb bekymring om væsentlige udeladelser af fakta, der fundamentalt har indflydelse på notatets nøjagtighed«, skriver FBI.

FBI-chef Christopher Wray har advaret Det Hvide Hus om at offentliggøre notatet, fordi det 'tegner et forkert billede'.

Også internt i den amerikanske regering er der problemer. Vicejustitsminister Rod Rosenstein har opfordret Trump til at lade notatet forblive fortroligt.

Trump blev dog i kølvandet af sin såkaldte State of the Union-tale tirsdag hørt sige, at han var '100 procent' sikker på, at notatet skulle lægges frem.

Senere har Trumps stabschef sagt til Fox News, at offentliggørelsen vil ske 'ret hurtigt'.

Demokraterne i Washington mener, at notatet i virkeligheden bare er et forsøg fra Republikanerne på at fjerne opmærksomhed fra de Rusland-undersøgelser, der er i gang.

Trump har ifølge unavngivne kilder sagt til sine folk, at han tror, at notatet vil kunne bevise, at der er tale om en heksejagt mod ham.

Præsidenten har indtil slutningen af ugen til at beslutte, om papiret skal offentliggøres.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce