Overblik: Forstå omstridt notat

Et republikansk notat om FBI's metoder og overvågning af Trump-rådgiver skaber furore.

Internationalt

Et notat fra efterforskningen af Donald Trumps forhold til Rusland, dengang han var præsidentkandidat, er fredag blevet lagt frem. Her kan du få et overblik over, hvad der står i notatet:

Efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus er i gang med at undersøge, om den daværende præsidentkandidat Donald Trump havde forbindelser til Rusland, der ifølge amerikanske efterretningstjenester forsøgte at få Trump valgt.

I den forbindelse har udvalget holdt en række afhøringer. Efter nogle af afhøringerne har udvalgets formand, republikaneren Devin Nunes, sammen med nogle partifæller i udvalget udfærdiget et notat.

Notatet omhandler FBI's overvågning af Carter Page, et tidligere medlem af Donald Trumps kampagnehold.

Overvågningen blev godkendt ved en domstol, der er kendt som Fisa. Fisa-kendelser er ikke offentligt tilgængelige.

Ifølge Nunes' notat har den tidligere vicechef i FBI Andrew McCabe under vidneforklaringer fortalt, at FBI ikke ville have søgt om en overvågning af Carter Page, hvis ikke det havde været for en rapport kendt som Steele-rapporten.

Steele-rapporten er forfattet af en tidligere britisk agent ved navn Christopher Steele.

Rapporten er udarbejdet som led i research af Det Demokratiske Parti på deres daværende modkandidat i kampen om præsidentembedet. Ifølge Nunes' notat var FBI klar over dette.

I Steele-rapporten rejses en række anklager om samarbejde mellem Donald Trumps kampagne og Rusland. Carter Page er en central person i de anklager.

FBI's ansøgning om en overvågning blev flere gange forlænget. Forskellige højtplacerede personer i det amerikanske justitsministerium har underskrevet ansøgningerne.

En af de personer hedder Rod Rosenstein. Han er i dag vicejustitsminister.

Justitsminister Jeff Sessions har erklæret sig inhabil i efterforskningen af russiske forbindelser til Trumps valgkampagne. Derfor er Rosenstein øverst ansvarlig for den tidligere FBI-chefs Robert Muellers særlige efterforskning af den sag.

Ifølge Trump-tilhængere ses indholdet i Nunes' notat som bevis på, at FBI og det amerikanske justitsministerium har arbejdet i Demokraternes interesse imod Donald Trump.

Kilder: Efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, Washington Post, Business Insider.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce