Foto: J. Scott Applewhite/AP
Internationalt

Domstol går imod Trump og tillader indvandrerpiger abort

At nægte papirløse teenagepiger i føderal varetægt adgang til abort er magtmisbrug, mener organisation.

Internationalt

En føderal dommer i USA har sent fredag lokal tid dømt imod præsident Donald Trumps politik om ikke at tillade tilbageholdte, papirløse teenagepiger abort.

Advokater for den amerikanske regering har argumenteret for, at Trumps administration ikke skal give de uledsagede teenagere adgang til abort.

Men dommer Tanya S. Chutkan fra distriktsdomstolen i Washington D.C. besluttede fredag foreløbigt at give den amerikanske borgerrettighedsorganisation ACLU, som repræsenterer pigerne, medhold i sagen.

»Trump-administrationens hjerteløse politik om at nægte unge indvandrerkvinder i føderal varetægt adgang til abort er åbenlyst magtmisbrug«, siger Brigitte Amiri, vicedirektør for ACLU's projekt Reproductive Freedom, ifølge CNN.

»Vi er lettede over, at retten har udstedt en ordre, der forhindrer administrationen i at fortsætte denne praksis, mens vores sag kører videre«.

»Med dagens afgørelse er vi et skridt tættere på at få stoppet denne ekstreme politik en gang for alle og sikre retfærdighed for alle disse unge kvinder«, tilføjer hun.

Abort er rettighed

Donald Trumps administration har gentagne gange forsøgt at blokere for, at indvandrerkvinder, som tilbageholdes af myndighederne, kan få foretaget en abort.

Ifølge ACLU ignorerer Trump-administrationen 'åbenlyst det faktum, som højesteret har opretholdt de sidste 45 år: At abort er en grundlæggende rettighed i henhold til den amerikanske forfatning'.

»Rettigheden afhænger ikke af ens status som indvandrer«, udtaler Brigitte Amiri.

I en højt profileret sag sidste år repræsenterede ACLU en teenager, der var kommet ulovligt til USA i september. Mens hun var i myndighedernes varetægt i Texas, fandt man ud af, at hun var gravid.

En domstol gav hende tilladelse til at få en abort, men føderale embedsmænd nægtede at transportere hende til lægen eller midlertidigt løslade hende, så hun kunne få foretaget indgrebet.

Som resultat af et søgsmål endte pigen med at få en abort i oktober.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce