WTO-direktør advarer om junglelov uden WTO

Trods amerikansk kritik af Verdenshandelsorganisationen ser direktøren stadig en fremtid for WTO.

Internationalt

Alternativet til Verdenshandelsorganisationen, WTO, er »junglens lov« for international handel. Det mener WTO-direktør Roberto Azevedo.

Han giver onsdag på et pressemøde udtryk for, at han trods alt tror på, at WTO kan overleve de aktuelle spændinger, der er resultat af den amerikanske præsident Donald Trumps skærpede kurs.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Toldmure vil snart få synlige følger

USA har udtrykt kritik af WTO, og sideløbende er USA, Kina og EU begyndt at forhøje toldsatserne på en række af hinandens produkter.

Ifølge WTO-direktøren er alle de negative effekter af stridighederne om toldsatser ikke blevet synlige for borgerne endnu. Når de gør, vil toldsatserne vække debat i blandt andet USA, spår han ifølge Reuters.

I mellemtiden håber Azevedo, at væksten i verdensøkonomien består.

»Væksten i den globale økonomi viser tegn på bedring. Vores håb er, at disse nye spændinger ikke vil få nogen effekt på det og ej heller vil fjerne de muligheder for vækst, som ser lovende ud i øjeblikket«, siger han onsdag i et interview med tv-kanalen CNBC.

Ifølge WTO-direktøren må de politiske ledere i de forskellige lande finde løsninger, der igen sænker mængden af handelsbarrierer.

Trump og Juncker skal diskutere handel

Opfordringen kommer, samme dag som EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og USA's præsident, Donald Trump, mødes i Washington, USA.

»Den amerikanske regering har tydeligvis sine egne meninger om, hvordan den ønsker at skabe vækst og job«, siger Roberto Azevedo ifølge Reuters.

Siden 2017 har der været flere områder, hvor USA og WTO ikke ser ens på tingene. Donald Trumps økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, har kritiseret WTO og sagt, at organisationen er 'gået i stykker'.

Trods kritikken og det faktum, at Roberto Azevedo og Donald Trump ikke har mødt hinanden, savner WTO-chefen ikke kommunikation med USA's præsident.

Han mener, at der på nuværende tidspunkt er gode muligheder for dialog.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce