Det er begrænset, hvad der kommer ud af billeder fra de svenske skovbrande, da fotografer ikke får lov at komme i nærheden. Her er det en helikopter, der smider vand over en brand i det centrale Sverige i søndags.
Foto: Robert Henriksson/AP

Det er begrænset, hvad der kommer ud af billeder fra de svenske skovbrande, da fotografer ikke får lov at komme i nærheden. Her er det en helikopter, der smider vand over en brand i det centrale Sverige i søndags.

Internationalt

Sverige søger hjælp til kamp mod skovbrande hos Nato-lande

EU-hjælp til Sverige stopper, og man må nu søge videre efter hjælpen. Tyrkiet vil komme landet til undsætning.

Internationalt

De svenske myndigheder vender sig nu til Nato-lande for at bede om hjælp til at bekæmpe de voldsomme naturbrande, der har ramt landet.

Det fortæller den svenske statsminister, Stefan Löfven, på et pressemøde torsdag, skriver det svenske medie SVT.

Sverige, der ikke selv er medlem af Nato, må samtidig regne med, at der kommer mindre hjælp fra EU, lyder det på pressemødet. Det skyldes de voldsomme brande i Grækenland.

»Der er mere brug for hjælpen andetsteds. Det har vi accepteret«, siger Anneli Bergholm Söder, chef for MSB, der er den samlende myndighed for svenske beredskaber, der også deltager i pressemødet.

For at hjælpe de svenske beredskaber har den svenske regering afsat 300 millioner svenske kroner til kommunerne og 25 millioner til frivillige organisationer.

Den svenske regering undersøger også muligheden for at udbetale kompensation til de svenske skovejere. Samtidig giver regeringen tilladelse til at søge hjælp uden om EU.

»Regeringen har taget en beslutning om, at MSB kan begære hjælp fra flyvende brandslukningsressourcer fra lande, som indgår i Partnerskab for Fred«, siger Stefan Löfven.

Partnerskab for fred er et Nato-projekt, hvis mål er at skabe tillid mellem Nato og andre stater i Europa og det tidligere Sovjetunionen. Sverige er medlem af partnerskabet, men er ikke medlem af Nato.

Grønland sender seks mand

Sverige har allerede takket ja til at modtage hjælp bestående af et fly fra Tyrkiet.

»Faren for nye brande er stor. Det er fortsat en alvorlig situation. Den ekstreme varme, der har været, ser ud til at fortsætte, og det stiller krav til udholdenheden«, siger Löfven på pressemødet.

EU-hjælpen til Sverige har hidtil bestået af mandskab fra beredskabstjenester i Polen, Østrig, Portugal, Italien, Danmark, Litauen, Tyskland, Frankrig og Norge.

En del af den hjælp fortsætter, men den vil primært være fra de mest nærliggende lande.

Danmark har foreløbig planlagt, at indsatsen i Sverige pågår indtil 5. august.

Også Grønland sender hjælp til Sverige - i alt seks brandmænd fra redningsberedskabet i Avannaata. Det skriver den grønlandske avis Sermitsiaq.

Torsdag formiddag er der 23 naturbrande i Sverige, hvilket er på niveau med onsdag samme tid.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce