Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mike Hutchings/AP
Foto: Mike Hutchings/AP

Zimbabwe's preæident Emmerson Mnangagwa fortsætter som landets leder.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Emmerson Mnangagwa fortsætter som Zimbabwes præsident

Efter flere dages ventetid er Emmerson Mnangagwa udråbt som vinder af præsidentvalget i Zimbabwe.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Zimbabwes præsident, Emmerson Mnangagwa, fra partiet Zanu-PF fik over 50 procent af stemmerne ved mandagens præsidentvalg, og dermed fortsætter han på posten.

Det oplyser landets valgkommissionen natten til fredag ifølge flere medier.

Mnangagwa fik næsten 300.000 flere stemmer end oppositionslederen og præsidentkandidaten Nelson Chamisa fra partiet Movement for Democratic Change (MDC).

Sejren kom i hus med en snæver margen.

Hvis Mnangagwa ikke havde fået over 50 procent, skulle valget afgøres i en anden runde mellem de to kandidater, som havde fået flest stemmer.

Men den 75-årige præsident fik 50,8 procent, mens Nelson Chamisa fik 44,3 procent.

Nelson Chamisa hævdede ellers torsdag, at hans parti kendte valgresultat, og at han havde vundet præsidentvalget. Det ville ifølge ham dog være i strid med loven at offentliggøre resultatet.

Mandagens valg var det første i 40 år, hvor den tidligere premierminister og præsident Robert Mugabe ikke optrådte på stemmesedlerne i Zimbabwe.

Mugabe blev udpeget som premierminister i 1980, da republikken Zimbabwe blev udråbt. Syv år senere overtog Mugabe præsidentposten, og den holdt han fast i frem til 2017, da han blev væltet ved et militærkup.

I stedet blev Emmerson Mnangagwa, der tidligere støttede Mugabe, indsat.

Efter den officielle melding om valgsejren opfordrer Mnangagwa befolkningen i Zimbabwe til sammenhold. Men oppositionen nægter at anerkende nederlaget til Nelson Chamisa.

»Vi vil tage det her til en domstol«, siger Morgan Komichi fra MDC til nyhedsbureauet AFP.

Onsdag blev seks personer dræbt i hovedstaden Harare, da sikkerhedsstyrker skød med skarpt mod demonstranter, der mente, at det endelige resultat af valget trak ud, fordi myndighederne ville snyde med udfaldet.

Yderligere 14 blev såret, mens 18 personer blev anholdt på oppositionspartiet MDC's hovedkontor.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden