0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen

Herhjemme har der været demonstreret mod det nye tildækningsforbud. Også i udlandet er der modstand. (arkiv)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Åh Danmark, sikke et land«: Boris Johnson revser dansk burkaforbud

Burkaforbuddet strider mod mange af de ting, man ellers forbinder Danmark med, mener den tidligere minister.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

'De dejlige danskere er galt på den - et burkaforbud er ikke svaret'.

Sådan lyder overskriften på en lang kronik bragt i The Telegraph mandag. Kronikken er skrevet af den tidligere britiske udenrigsminister Boris Johnson fra Det Konservative Parti.

»Åh Danmark, sikke et land. Er der noget samfund, som indånder duften af frihed, så er det det danske«, indleder den tidligere minister og forhenværende borgmester i London sin kronik.

Det er ikke mere end et par uger siden, at Boris Johnson sidst var i København, og her blev han mindet om, hvorfor han er så vild med Danmark: Individualismen, sorgløsheden, friheden.

»Det er danskerne, der fortsat forsvarer sig imod EU-tyranni. De ryger stadig deres kræftfremkaldende tobak og spiser deres frankfurtere. De bruger stadig kronen i stedet for euroen. De nægter stadig at lade udlændinge købe sommerhuse i Jylland«.

»Og ikke mindst så var det Danmarks heroiske befolkning, der på den storslåede dag i juni 1992 gav fingeren til eliten i Europa og stemte nej til Maastricht-traktaten«.

Vidunderlige København

Boris Johnson har i det hele taget mange pæne ord at sige om Danmark og nævner Christiania, cykelkulturen og 'vidunderlige København'.

Derfor var han overrasket over, at Danmark den 1. august tilsluttede sig andre europæiske lande - Frankrig, Tyskland, Østrig og Belgien - og indførte et tildækningsforbud - i folkemunde kaldet burkaforbuddet.

»Ja, burkaen er undertrykkende og latterlig. Men det er ikke nogen grund til at forbyde den«, skriver Boris Johnson.

Han mener ikke, at nogen har ret til at bestemme, hvad en frifødt voksen kvinde må - og ikke må - være iført på et offentligt sted. Så længe det ikke går ud over andre, at hun er iført en burka eller en niqab.

Her nævner Boris Johnson, at det i nogle situationer er nødvendigt at kunne se folks ansigter.

»Hvad angår virksomheder, så bør de have lov til at indføre en dresscode for deres medarbejdere, som sikrer en god kommunikation med kunderne«, skriver han.

Den tidligere udenrigsminister påpeger, at burkaen og niqabben ikke altid har været en del af islam.

»I Storbritannien i dag er der kun en meget lille minoritet af kvinder, der bærer disse besynderlige hovedbeklædninger. Jeg er sikker på, at det en dag vil være helt slut«, skriver han.

»Danskerne svømmer splitterravende nøgne rundt i hjertet af København. Og hvis man skal tro 'Forbrydelsen', så er kvindelige efterforskere iført færøske sweaters på job, fordi det er deres ret«.

»Så hvis danske kvinder vil dække deres ansigter til, så synes det under alle omstændigheder en smule ekstremt at stoppe dem«.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden