USA's sanktioner mod Iran træder officielt i kraft

Sanktioner mod Iran vil blandt andet ramme den iranske regerings opkøb af amerikanske dollar.

Internationalt

En række amerikanske sanktioner mod Iran er tirsdag morgen klokken 06.00 dansk tid trådt i kraft. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Sanktionerne vil ramme den iranske regerings opkøb af amerikanske dollar og landets handel med guld, iranske statsobligationer, landets bilsektor samt eksporten af tæpper og fødevarer.

De hårde sanktioner kommer tre måneder efter, at USA trak sig fra atomaftalen med Iran. De skal ifølge USA's præsident, Donald Trump, sætte Iran under 'maksimalt økonomisk pres', skriver nyhedsbureauet AP.

Irans præsident, Hassan Rouhani, har omvendt anklaget USA for at udøve 'psykologisk krigsførelse'. Han siger, at Iran er åben over for forhandlinger med USA, hvis amerikanerne beviser, at de er til at stole på.

»Vi går altid ind for diplomati og forhandlinger«.

»Men forhandlinger kræver ærlighed. USA genindfører sanktioner mod Iran og trækker sig ud af atomaftalen, og så vil de forhandle med os«, sagde Rouhani til iransk tv mandag.

»Hvordan viser de, at de er til at stole på? Ved at gå tilbage til den eksisterende atomaftale«, lyder det fra præsidenten.

Ringe opbakning til at genindføre sanktioner

Da Trump i maj trak USA ud af atomaftalen fra 2015, som han kaldte 'forfærdelig' og 'ensidig', beordrede han tidligere sanktioner genindført mod Iran.

Det er den første runde af sanktionerne, der tirsdag er trådt i kraft.

Anden runde, som er rettet mod Irans vigtigste indtægtskilde, olie- og gassektoren, genindføres efter planen den 4. november.

Sanktionerne blev oprindeligt indført af Trumps forgænger, Barack Obama, og de havde stor international opbakning, i årene inden at atomaftalen blev indgået.

Men Trump har ikke kunnet mønstre samme opbakning til at genindføre sanktionerne. Mange af USA's allierede støtter fortsat atomaftalen og kan ikke se, at Iran har overtrådt betingelserne i aftalen.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce