Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

20 eks-agenter fængslet for drab og bortførelser i Chile

Flere hemmelige agenter under Pincohets styre i Chile er blevet idømt fængselsstraffe for drab på 12 personer.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

20 tidligere hemmelige agenter fra Chile er fredag blevet idømt op til 17 års fængsel for drab og bortførelser af 12 personer under Augusto Pinochets styre fra 1973 til 1990.

De fleste af ofrene var venstreorienterede militante eller aktivister, som blev bortført i Argentina, Paraguay og Bolivia. Derfra blev de ført videre til Chile, hvor de blev tortureret og dræbt.

To af de tidligere agenter blev idømt 17 års fængsel, mens fem andre fik 15 års fængsel. De øvrige 13 blev idømt mellem 100 dage og ti års fængsel.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Bortførelserne skete i forbindelse med den såkaldte Operation Kondor.

Operation Kondor var en kampagne, som det hemmelige politi i Chile gennemførte i nabolandene Argentina, Bolivia, Brasilien, Paraguay og Uruguay mod medlemmer af oppositionen til Chiles militærstyre.

Operationen blev koordineret fra et fælles informationscenter hos Chiles berygtede, hemmelige politiafdeling i Santiago. Formålet var at opsøge og henrette afhoppere og andre fjender af militærstyret, som levede i eksil.

Ifølge officielle tal blev 3200 mennesker dræbt og 38.000 tortureret i løbet af Pinochets 17 år lange militærregime, skriver nyhedsbureauet AFP.

Hærgeneralen Augusto Pinochet kom til magten i Chile ved et blodigt militærkup mod den daværende socialistiske præsident Salvador Allende i 1973.

Han regerede indtil 1990, hvor han efter massivt pres fra befolkningen overgav magten til den demokratisk valgte Patricio Aylwin.

Pinochet døde som 91-årig i 2006 uden nogensinde at blive stillet for retten for brud på menneskerettighederne under sit regime.

I 2012 blev to af landets tidligere ledere idømt henholdsvis 15 og 50 års fængsel for medvirken til bortførelsen af cirka 500 nyfødte børn fra venstrefløjsaktivister.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden