Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Janerik Henriksson/AP
Foto: Janerik Henriksson/AP

Ulf Kristersson fra Moderaterna er et skridt nærmere statsministerposten.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professor om vildt forløb: Nu er det helt oplagt, at borgerlige nærmer sig statsministerpost

Moderaternas Ulf Kristersson er en sandsynlig svensk statsminister, vurderer professor. Men splittelsen lurer.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det komplicerede spil om den svenske statsministerpost tog lørdag en ny drejning.

Her meldte Sverigedemokraterna ud, at partiet vil stemme på de borgerlige partiers kandidat til posten som talman - Riksdagens formand - der skal foreslå en ny svensk statsminister.

Dermed bliver Moderaternas kandidat, Andreas Norlén, sandsynligvis talman. Det sender Ulf Kristersson fra samme parti et skridt nærmere statsministerposten.

Sådan lyder det fra Drude Dahlerup, professor emerita i statskundskab ved Stockholms Universitet og adjungeret professor ved RUC.

»Nu er det helt oplagt, at den rødgrønne regering med Stefan Löfven i spidsen bliver væltet«, siger hun.

»Derefter vil der være en talmanrunde, som svarer til vores dronningerunde. Og så vil den svenske talman formodentlig komme med et forslag om, at Ulf Kristersson skal være statsminister«.

»Nogen må svigte deres valgløfter«

Men trods den åbenlyse fordel i den vigtige toppost, skal der ikke meget til, før centrum-højresamarbejdet ved navn Alliansen slår sprækker.

De fire partier har nemlig helt forskellige holdninger til, hvordan de skal forholde sig til Sverigedemokraterna, forklarer Drude Dahlerup.

»Hvad gør Sverigedemokraterna nu? Og hvad gør de to midterpartier i Alliansen nu? Centerpartiet og Liberalerna har jo sagt, at de aldrig vil indgå i en regering, som er afhængig af Sverigedemokraterna«, siger hun.

»Nogen må svigte deres valgløfter. Spørgsmålet er, om det bliver de to midterpartier«.

Den rødgrønne blok fik ved valget 144 mandater, mens alliancen af borgerlige partier fik 143. Sverigedemokraterna fik 62.

Statsminister Stefan Löfven har flere gange opfordret til, at blokpolitikken bliver brudt i Sverige.

»Lige nu er der meget højt spil fra alle parter«, siger Drude Dahlerup.

»Socialdemokraterna havde jo foreslået, at man skulle lave en overenskomst mellem de borgerlige partier og de rødgrønne om en fælles talman, hvilket de borgerlige partier har afvist.

»Sverigedemokraternas støtte til den borgerlige talmankandidat må tolkes sådan, at partiet ikke er tilfreds med blot at være en passiv støtte for en borgerlig regering. Sverigedemokraterna markerer, at de vil være synlige, og at støtten skal kunne mærkes. De vil tage sig betalt - først og fremmest i forhold til indvandrerspørgsmålet«.

Talman er det højeste embede, man kan vælges til i Sverige, og er den person, der leder Riksdagen og udpeger statsministerkandidater.

Han eller hun træder ind som rigsforstander, hvis kongen pludselig falder bort.

»Forløbet er helt vildt. Valget af talman plejer at foregå uden dramatik. Normen plejer at være, at posten tilfalder det største parti i den største blok«, siger Drude Dahlerup.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden