Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

For en måned  siden sejlede ’Venta Maersk’ fra den  russiske havn Vladivostok. Nu er hun kommet til Nordsøen, efter at have  sejlet gennem Nordøstpassagen. Skibet er dog beregnet til at sejle i Østersøen,  og shippingforsker Carsten Ørts Hansen regner med, at skibet skulle teste, hvor modstandsdygtigt det er over for is.
Foto: Yuri Maltsev/AP

For en måned siden sejlede ’Venta Maersk’ fra den russiske havn Vladivostok. Nu er hun kommet til Nordsøen, efter at have sejlet gennem Nordøstpassagen. Skibet er dog beregnet til at sejle i Østersøen, og shippingforsker Carsten Ørts Hansen regner med, at skibet skulle teste, hvor modstandsdygtigt det er over for is.

Internationalt

Smutvej til Asien: For første gang har et containerskib sejlet gennem isen i Det Arktiske Hav

Tidligere var det utænkeligt, men containerskibet ’Venta Maersk’ har netop taget ruten nord om Rusland og ligger nu i Nordsøen. Isen har nemlig trukket sig så langt tilbage, at man kan sejle igennem.

Internationalt
FOR ABONNENTER

I øjeblikket stiger temperaturen i Arktis dobbelt så hurtigt, som temperaturen gennemsnitligt stiger på Jorden. Det betyder drastiske ændringer i Ishavet på den nordligste del af jordkloden. Siden forskerne begyndte at indsamle data om Det Arktiske Hav, har man kunnet registrere, at isen trækker sig længere og længere tilbage, når den smelter om sommeren. Tilmed tager det længere tid, før havvandet fryser til is igen.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce