Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Arne Dedert/AP
Foto: Arne Dedert/AP

Kardinal Reinhard Marx (i midten) er biskop for München og Freising og står i spidsen for de tyske biskoppers konference.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker: 3700 blev udsat for sexmisbrug i katolsk kirke i Tyskland

Undersøgelser fastslår, at over 3700 personer i Tyskland blev seksuelt misbrugt i periode 1946 til 2017.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En tysk forsker siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at undersøgelser af sager om seksuelle overgreb i den katolske kirke i Tyskland fra 1946 til 2014 ramte over 3700 personer.

Lederen af den katolske kirke i Tyskland undskyldte tirsdag til tusindvis af mennesker, som blev ofre for seksuelle overgreb, da de som børn kom i kirken.

Det sker, efter at nye undersøgelser fastslår, at over 3700 personer i Tyskland blev seksuelt misbrugt i perioden 1946 til 2017.

»Alt for længe har vi i kirken set væk, fornægtet, dækket over og undladt at tro på dette«, siger kardinal Reinhard Marx, som er leder af de tyske biskoppers konference.

Hans undskyldning kommer, efter at nyhedsmagasinet Der Spiegel har citeret fra en ny rapport, som viser, at 1670 præster og andre kirkeligt ansatte begik overgreb mod 3677 mindreårige - navnligt drenge.

Forskerne bag undersøgelsen siger, at antallet af sager kan være meget højere.

»For alt det, som vi har undladt at gøre, og al den smerte, som er blevet forvoldt, beder jeg om undskyld«, siger Marx.

Han talte i byen Fulda i forbindelse med præsentationen af den nye forskningsrapport om det seksuelle misbrug i den katolske kirke i Tyskland igennem 70 år.

»Jeg skammer mig over den tillid, som blev misbrugt og ødelagt. Over forbrydelser, som blev begået af ansatte i kirken. Og jeg skammer mig over alle, der blot så den anden vej, og som ikke tog sig af ofrene«, tilføjer han.

Kardinalen har antydet, at der vil blive foretaget strukturelle ændringer i kirken, hvilket kaldes »et vendepunkt for den katolske kirke i Tyskland - og ikke kun i Tyskland«.

Tirsdagens rapport fastslår, at over halvdelen af ofrene var 13 år eller yngre. I hver sjette sag var der tale om voldtægt. Mindst 1670 præster var involveret. Over 969 af ofrene var alterdrenge.

Rapporten kritiserer i skarpe toner kirken for mangel på gennemsigtighed, og det fremhæves, at der er beviser for, at en del af bevismateriale er blevet ødelagt eller manipuleret.

Præster, som var mistænkt for seksuelt misbrug, blev typisk blot forflyttet uden videre tiltale.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden