0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Arne Dedert/AP
Foto: Arne Dedert/AP

Kardinal Reinhard Marx (i midten) er biskop for München og Freising og står i spidsen for de tyske biskoppers konference.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker: 3700 blev udsat for sexmisbrug i katolsk kirke i Tyskland

Undersøgelser fastslår, at over 3700 personer i Tyskland blev seksuelt misbrugt i periode 1946 til 2017.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En tysk forsker siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at undersøgelser af sager om seksuelle overgreb i den katolske kirke i Tyskland fra 1946 til 2014 ramte over 3700 personer.

Lederen af den katolske kirke i Tyskland undskyldte tirsdag til tusindvis af mennesker, som blev ofre for seksuelle overgreb, da de som børn kom i kirken.

Det sker, efter at nye undersøgelser fastslår, at over 3700 personer i Tyskland blev seksuelt misbrugt i perioden 1946 til 2017.

»Alt for længe har vi i kirken set væk, fornægtet, dækket over og undladt at tro på dette«, siger kardinal Reinhard Marx, som er leder af de tyske biskoppers konference.

Hans undskyldning kommer, efter at nyhedsmagasinet Der Spiegel har citeret fra en ny rapport, som viser, at 1670 præster og andre kirkeligt ansatte begik overgreb mod 3677 mindreårige - navnligt drenge.

Forskerne bag undersøgelsen siger, at antallet af sager kan være meget højere.

»For alt det, som vi har undladt at gøre, og al den smerte, som er blevet forvoldt, beder jeg om undskyld«, siger Marx.

Han talte i byen Fulda i forbindelse med præsentationen af den nye forskningsrapport om det seksuelle misbrug i den katolske kirke i Tyskland igennem 70 år.

»Jeg skammer mig over den tillid, som blev misbrugt og ødelagt. Over forbrydelser, som blev begået af ansatte i kirken. Og jeg skammer mig over alle, der blot så den anden vej, og som ikke tog sig af ofrene«, tilføjer han.

Kardinalen har antydet, at der vil blive foretaget strukturelle ændringer i kirken, hvilket kaldes »et vendepunkt for den katolske kirke i Tyskland - og ikke kun i Tyskland«.

Tirsdagens rapport fastslår, at over halvdelen af ofrene var 13 år eller yngre. I hver sjette sag var der tale om voldtægt. Mindst 1670 præster var involveret. Over 969 af ofrene var alterdrenge.

Rapporten kritiserer i skarpe toner kirken for mangel på gennemsigtighed, og det fremhæves, at der er beviser for, at en del af bevismateriale er blevet ødelagt eller manipuleret.

Præster, som var mistænkt for seksuelt misbrug, blev typisk blot forflyttet uden videre tiltale.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden