Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Corona­virus

Stine Bidstrup/ritzau/Stine Bidstrup
Foto: Stine Bidstrup/ritzau/Stine Bidstrup

Selv om hvidvask-sagen har belastet Danske Bank, så behøver den øverste ansvarlige Thomas Borgen foreløbig ikke bekymre sig for følgerne. Han går som følge af sagen, men får knap 14 mio. kr. med i hånden oven i de aktier for 9,6 mio., han også har fået.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Finanstilsynet i Schweiz undersøger mulig hvidvask af 90 milliarder fra Danske Bank

Pengestrømmen fra Danske Banks afdeling i Estland til schweiziske banker var velvoksen. Nu vil landets finanstilsyn finde ud af, hvad der er foregået.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Nu vil det schweiziske finanstilsyn gennemgå de pengeoverførsler, Danske Bank har foretaget til konti i schweiziske pengeinstitutter.

Det sker efter afsløringerne af Danske Banks tilsyneladende ganske omfattende bankforretninger med kriminelle og lyssky kunder, der fik hvidvasket enorme beløb i bankens afdeling i Estland.

Sendte store beløb til Schweiz

Oplysninger om, at schweiziske banker var de største modtagere af angiveligt hvidvaskede penge fra Danske Bank får ifølge nyhedsbureauet Bloomberg nu finanstilsynet Finma til at åbne en efterforskning af sagen.

Det menes, at op mod 90 milliarder kroner i muligt hvidvasket valuta kom ind i landet fra den estiske afdeling af Danske Bank.

»Vi ser på, om og hvordan schweiziske institutioner er indblandet i den igangværende Danske Bank-sag og hvordan hvidvaskreglerne blev håndteret«, meddeler en talsmand for Finma.

Ifølge Bloomberg er Schweiz dermed det fjerde land i Europa til at iværksætte officielle undersøgelser af, hvad der er foregået. Også Storbritannien er gået i gang med at se på hvidvaskskandalen. Den undersøges også af finanstilsynene i Estland og Danmark.

Det fremgår af Danske Banks egen undersøgelse af hvidvasken, som blev gennemført af bankens advokatfirma, at en meget stor del af pengestrømmen fra de mistænkte konti i Danske Bank i Estland gik til konti i Schweiz. Der er også sendt store beløb til Kina, fremgår det.

USA ser også på bankens aktiviteter

Det britiske finanstilsyn har også tilkendegivet, at de vil se nærmere på det, der er foregået. Selv om det ikke vil omtale konkrete sager vil den ifølge nyhedsbureauet »efterforske og reagere, hvor det er påkrævet«.

USA's børstilsyn har også et godt øje til de dubiøse forretninger, Danske Bank så ud til at gøre i den estiske afdeling. Wall Street Journal har skrevet, at der er gået penge til modtagere i blandt andre storbanken Citigroup.

Samtidig har den europæiske banktilsynsmyndighed Eba bedt det danske finanstilsyn om en forklaring på, hvad myndigheden har foretaget sig for at standse hvidvaskeriet i Danske Bank, da advarslerne om omfattende lovbrud begyndte at komme ind.

De første advarsler kom tilsyneladende allerede i 2007, men de førte ikke til, at der blev sat en stopper for forretningerne. De fortsatte i flere år, hvor de kunder, der er i søgelyset, overførte 1.500 mia. kr. gennem den lyssky Danske Bank-afdeling.

Danske Banks pressechef Kenni Leth meddeler i et skriftligt svar, at banken vil hjælpe med undersøgelserne.

»Forskellige myndigheder herhjemme og i udlandet er i gang med forskellige undersøgelser af sagen. Det er helt forståeligt, og vi vil naturligvis bistå disse undersøgelser og dele de informationer, vi kan, med alle relevante myndigheder«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden