Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Støjberg kræver afklaring af forslag om 10.000 EU-grænsevagter

Vi skal være sikre på, at vi bruger vores ressourcer på den bedst mulige måde, siger Støjberg til EU-møde.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er for mange uafklarede spørgsmål i EU-Kommissionens forslag om, at der i 2020 skal være 10.000 grænsevagter til at beskytte EU's ydre grænser.

Det har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) understreget til fredagens møde mellem EU's medlemslande i Luxembourg om asyl og migration.

»Indtil videre er der rigtig mange økonomiske, praktiske og juridiske spørgsmål, der ikke er afklaret.

»Vi skal være sikre på, at vi bruger vores ressourcer på den bedst mulige måde, og at vi sikrer EU's ydre grænser«, siger Inger Støjberg.

Flere andre EU-lande har rejst de samme bekymringer. Blandt andet er der udbredt undren over, hvordan kommissionen er kommet frem til, at der lige skal være 10.000 vagter i EU's grænse- og kystagentur, Frontex.

»Der er stor enighed om, at vi skal styrke Frontex. Det kan godt være, at der skal være 10.000 mand. Men det kan også sagtens være, at der skal være færre«, siger Inger Støjberg.

Danmark står til at skulle bidrage med omkring 170 betjente, hvis tallet ender med at være 10.000. Støjberg ved ikke, hvad det vil koste statskassen, men det er heller ikke hendes primære bekymring.

»Det vigtigste er, at vi får styr på, hvad de mennesker skal lave, at de ydre grænser faktisk bliver styrket af det her, og hvordan vi vil gøre det«, siger ministeren.

Beføjelserne til Frontex er altså stadig til diskussion. Fra dansk hånd ønsker man ifølge Støjberg, at vagterne skal kunne gå ind i tredjelande i for eksempel Afrika og være med til at patruljere langs migrationsruterne.

Og selv om flere store spørgsmål endnu ikke er besvaret, fastslår Inger Støjberg, at Danmark står klar til at bidrage.

»Frontex er et vigtigt element for at få styr på de ydre grænser. Det er ikke hele svaret, men det er en vigtig del. Og Danmark vil selvfølgelig bidrage til Frontex i det omfang, vi skal«, siger hun.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden