Præsident Putin hilser i søndags på medlemmer af den såkaldte Yunarmia, unge arme, som skal opildne patriotisme i ungdommen. Nu er han anklaget for at have hyret pensioneret oberst i Østrig som spion.
Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Præsident Putin hilser i søndags på medlemmer af den såkaldte Yunarmia, unge arme, som skal opildne patriotisme i ungdommen. Nu er han anklaget for at have hyret pensioneret oberst i Østrig som spion.

Internationalt

Pensioneret oberst var spion for Rusland i Østrig

Østrigs udenrigsminister aflyser besøg hos Putin, der for få måneder siden gæstede hendes bryllup

Internationalt

Lørdag den 18. august: Ruslands præsident, Vladimir Putin, ankommer med et kosak-kor som gave som hædersgæst til bryllup hos Østrigs udenrigsminister, Karin Kneissl, på en smukt beliggende restaurant med udsigt over vinmarker i Alperne.

Selv om præsidenten angiveligt var til bryllup som privat person, fik den ene pressefotograf, der fik lov at være til stede, det helt rigtige billede af bruden og Putin i øm dans i gården med prominente gæster som kansler Sebastian Kurz som vidner.

Den 8. november: En nygift, men nu rasende Karin Kneissl indkalder den russiske ambasasdør i Østrig til en alvorlig samtale og aflyser sit planlagte statsbesøg i Rusland i december. Årsag: Med Putins velsignelse har en pensioneret oberst i den østrigske hær spioneret mod sit hjemland for Rusland i årtier, oplyser kansler Sebastian Kurz.

»Forholdet mellem Rusland og EU bliver ikke ligefrem forbedret af, at sådanne sager afsløres, uanset om det er foregået i Holland eller Østrig. Russisk spionage i Europa er uacceptabel og må fordømmes. Vi vil drøfte det videre forløb med vore europæiske partnere«, sagde Sebastian Kurz, da han fremlagde anklagerne for de østrigske medier.

Agenter udvist fra Holland

Kansleren refererede til udvisningen af fire russiske agenter fra Holland i april, da det kom frem, at de planlagde et cyberangreb på Organisationen til kontrol af kemiske våben (OPCW) i Haag.

Flere russiske diplomater kan også blive udvist fra Østrig som følge af sagen, slog kansleren fast.

»Sagen viser, at også efter afslutningen på Den Kolde Krig, må vi stramme vores indre sikkerhedsnet i Østrig«, sagde forsvarsminister Mario Kunasek, som også deltag i pressemødet.

Afsløret efter udenlandsk tip

Afsløringen af den pensionerede oberst for et par uger siden kom efter tip fra efterretningstjenesten i et andet europæisk land, oplyser det østrigske forsvarsministerium til avisen Die Presse.

Tippet førte til en overvågning af obersten, som senere blev sigtet og afhørt om spionagen. Han aflagde ifølge Die Presse en omfattende forklaring og har tilstået alt.

Han indledte sine lyssky aktiviteter i 1990’erne, da han stadig var i østrigsk tjeneste. Russerne stillede en simpel radiomodtager til rådighed for ham, så han kunne afgive kodede informationer til Moskva.

Fortalte om stemninger i hæren

Efter en indskærpelse fra den østrigske hær videregav han ikke strengt fortrolige informationer. Men han sendte nyheder om militæret, han fandt på hærens intranet, til Rusland sammen med beskrivelser af sit eget arbejdsområde. Blandt andet om stemningen og holdninger i militæret og i forsvarsministeriet.

Et anklageskrift mod officeren er på vej fra statsanklageren i Salzburg. Sagen efterforskes fremdeles i den østrigske hær.

Tyskland har også spioneret mod Østrig

I sommer klagede Østrig til Tyskland over den spionage den tyske efterretningstjeneste BND angiveligt foretog mod østrigske firmaer og interesser fra 1999 til 2006. Spionagen omfattede ambassader, internationale organisationer, østrigske ministre og banker i Wien.

»Overvågningen var af et enormt omfang«, sagde kansler Sebastian Kurz dengang. Og krævede garantier fra Tyskland om, at spionagen ikke fortsættes.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce