0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Mark Schiefelbein/AP
Foto: Mark Schiefelbein/AP

I den seneste tid er flere offentligt kendte kinesere forsvundet, og det har sat gang i spekulationer om, hvorvidt styret er involveret i He Jiankuis forsvinden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pludselig forsvinden: Hvor er omstridt kinesisk crispr-forsker?

I sidste uge blev han verdensberømt for sit skarpt kritiserede forsøg med genredigering af fostre. Nu er han forsvundet, og det store spørgsmål er nu: Hvad er der sket med He Jiankui?

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

For en uge siden overraskede den kinesiske forsker He Jiankui hele verden, da han stod frem og fortalte, at han havde skabt verdens første genmodificerede børn.

Siden er han ikke blevet set offentligt.

He Jiankui blev verdenskendt i sidste uge, da han på en konference i Hong Kong fortalte forskerkollegaer, hvordan han havde klippet og klistret i dna hos et sæt tvillinger, mens de stadig var fostre. Med stor begejstring fortalte kineseren, hvordan han angiveligt havde fjernet et bestemt gen for at forhindre, at børnene ville kunne blive syge med hiv ligesom deres far.

Det vakte dog langt fra begejstring i internationale forskerkredse, hvor He Jiankuis forsøg er blevet kaldt uetisk og risikabelt. Men siden han blev verdenskendt i onsdags, er ’Kinas Frankenstein’, som han er blevet kaldt, altså pist væk.

Det store spørgsmål er nu: Hvad er der sket med videnskabsmanden?

Forlydender om husarrest

Ifølge Daily Mail, der citerer det kinesiske medie Apple Daily, skulle han efter konferencen være blevet fulgt hjem til den sydlige Shenzhen-provins af præsidenten for The Southern University of Science and Technology, hvor han arbejdede. Der har været spekulationer om både universitetet og de kinesiske myndigheders indblanding i forskerens forsvinden.

En talsmand fra universitetet har til avisen South China Morning Post afvist forlydender om, at universitetet skulle holde He Jiankui i husarrest. Universitetet har taget afstand fra hans arbejde og forklaret, at han har været på orlov siden februar og udført forsøgene uden arbejdsgiverens vidende.

Det kinesiske styre har efter den massive internationale kritik fordømt forskeren og beordret ham til at stoppe sit arbejde. Ministeriet for forskning og teknologi har igangsat en undersøgelse af hans forsøg, der også bryder med de kinesiske retningslinjer på området.

Skulle det være myndighederne, der står bag hans forsvinden, vil det ikke være første gang, offentligt kendte kinesere pludseligt forsvinder.

Kinesiske forsvindingsnumre

Senest forsvandt Interpol-chefen Meng Hongwei. Den 64-årige kineser, der var bosat i Frankrig, er ikke set siden september. Et andet eksempel er skuespilleren Fan Bingbing, der har været med i film som ’X-men: Days of Future Past’ og ’Iron Man’. Hun forsvandt fra offentligheden i sommer og dukkede først op igen tre måneder senere. Den officielle forklaring lyder på anklager om henholdsvis korruption og skattesvindel.

De seneste eksempler på forsvundne kinesere gør jo, at der nu spekuleres i, hvad der kan være sket med He Jiankui. Men jeg synes, det er for tidligt

Professor på Institut for Antropologi ved Københavns Universitet Ayo Wahlberg mener ikke, man endnu kan sige noget om, hvad der kan være sket med den kinesiske forsker.

»Man kunne spå et mønster. De seneste eksempler på forsvundne kinesere gør jo, at der nu spekuleres i, hvad der kan være sket med He Jiankui. Men jeg synes, det er for tidligt«, siger han.

Det er uvist, om den kinesiske forsker selv er gået under jorden efter den massive kritik af ham, eller om han er i en form for samarbejde med myndighederne, hvilket Ayo Wahlberg anser som sandsynligt.

»Med den kraftige internationale reaktion er der ingen tvivl om, at myndighedernes undersøgelse bliver tilbundsgående. Det er det eneste, jeg synes, man på nuværende tidspunkt kan sige«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden