Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Champs-Elysees fotograferet 24. november, som var den anden lørdag i rækken af de såkaldte gule vestes demonstrationer. Nu indkalder de til 4. akt på lørdag.
Foto: Michel Euler/AP

Champs-Elysees fotograferet 24. november, som var den anden lørdag i rækken af de såkaldte gule vestes demonstrationer. Nu indkalder de til 4. akt på lørdag.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De gule veste indkalder til 4. akt: »Frankrig har fået nok! Vi kommer i stort antal«

Frankrigs regering frygter ny voldsbølge i weekenden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den franske myndigheder advarer ifølge nyhedsbureauet Reuters om, at en ny bølge af 'omfattende vold' ventes i Paris i weekenden - planlagt af en hård kerne af aktivister blandt de såkaldte 'gule veste'.

Advarslen kommer på et tidspunkt, hvor regeringen kæmper for at imødekomme krav fra aktivister uden at undergrave lovede reformer.

I weekenden sendes 65.000 sikkerhedsfolk på gaden i hele Frankrig.

En embedsmand i præsident Emmanuel Macrons kontor siger, at nogle demonstranter angiveligt kommer til Paris i weekenden for at 'vandalisere og dræbe'.

Efter de mest omfattende demonstrationer i mange år har den franske regering ellers opgivet at få indført nye, upopulære afgifter på brændstoffer i finansloven for 2019.

»Regeringen er klar til dialog og viser det, da denne skattestigning er droppet i finansloven for 2019«, sagde premierminister Edouard Philippe til parlamentet onsdag aften.

Finansminister Bruno Le Maire sagde samtidig, at han er parat til skattelettelser. Truslerne om yderligere vold er dog fortsat, og det er vanskeligt for myndighederne at imødese den.

Blandt andet fordi det er svært for politiet at skelne mellem ophidsede, fredelige demonstranter og voldelige ekstreme grupper og plyndringsmænd med kriminelle hensigter.

På Facebook og andre sociale medier opfordrer De Gule Veste til en '4. akt' i den kommende weekend. Det er en henvisning til, at der i de tre foregående weekender har været demonstrationer og uroligheder mange steder i landet.

»Frankrig har fået nok! Vi kommer i stort antal. Stærkere og i kamp for den franske befolkning. Mød op i Paris den 8. december«, hedder det i en af opfordringerne.

Det begyndte med protest mod energiafgifter

Demonstrationerne begyndte den 17. november. De var i første omgang rettet mod energiafgifterne. Men efterhånden har vreden også rettet sig mod stigende leveomkostninger og blev et symbol på udbredt utilfredshed med Macrons økonomiske reformer.

Flere venstrefløjspartier har planer om at fremsætte et mistillidsvotum til Macrons regering i Nationalforsamlingen. De mindre partier på venstrefløjen har dog ikke selv nok stemmer til at vælte Macrons regeringsparti Republikken rykker Fremad.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden