Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Foto: Gregory Bull/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump truer med »at lukke regeringen« under verbalt slagsmål med topdemokrater om grænsemur

Trump forhandlede tirsdag med demokrater om finanslov, men krævede støtte til sin kontroversielle grænsemur.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På et møde tirsdag aften i Det Hvide Hus gik bølgerne højt mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og demokraterne Chuck Schumer og Nancy Pelosi.

De to er partiets ledere i henholdsvis Senatet og Repræsentanternes Hus, og var på besøg i Det Ovale Værelse for at diskutere en mulig aftale om en kommende finanslov.

Men diskussionen, der blev transmitteret på direkte fjernsyn, udviklede sig hurtigt og blev konfrontatorisk, da Trump begyndte at fokusere på den manglende finansiering af sin ønskede grænsemur til Mexico.

»Hvis ikke vi får, hvad vi vil have, på den ene eller anden måde, enten med jeres hjælp eller via militæret, så vil jeg lukke regeringen ned«, sagde Trump ifølge en stribe amerikanske medier, der dækkede mødet.

Trump har gentagne gange forlangt demokratisk støtte til sin grænsemur og truet med at nægte at underskrive finansloven. Sker det, vil staten lukke for offentlige ydelser og tilbageholde løn.

»Jeg er stolt af at lukke regeringen for at sikre grænsekontrollen, Chuck, fordi amerikanerne vil ikke have kriminelle og mennesker med problemer og stoffer til at strømme ind i vores land«, siger Trump henvendt til senator Chuck Schumer.

Det er meget sjældent, at politiske forhandlinger foregår for åbent tæppe i USA.

Finanslov lader vente på sig

Diskussionen begyndte, da demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, der står til at overtage formandsposten i kammeret efter sejren ved midtvejsvalget i november, sagde, at der var brug for en finanslov snart.

Trump gik hende på klingen og sagde, at han ikke kunne få en aftale igennem uden demokratisk støtte i Senatet.

»Hvis jeg havde brug for stemmerne i Huset, ville jeg få dem med det samme. Det ville være hurtigt overstået«, sagde præsidenten pralende.

»Jamen så gør det. Gå i gang og få det gjort«, svarede Pelosi drilsk.

Trump kaldte gentagne gange demokraternes modstand mod grænsemuren for 'præsidentiel chikane'.

Hvis der ikke kommer enighed om statens finansiering inden 21. december, vil offentligt ansatte efter den dato ikke modtage løn. Trump har bedt kongressen om fem milliarder dollar (cirka 32 milliarder kroner, red.) til grænsekontrol, herunder etablering af en grænsemur.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden