Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Sturgeon: Tillidsafstemning kan vælte regering

Skotlands førsteminister mener et flertal vil stemme for et mistillidsvotum til Theresa Mays regering.

Internationalt

Den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, siger, at hun mener det er muligt, at få et flertal i parlamentet til at stemme for et mistillidsvotum til den britiske regering.

Sturgeon leder Det Skotske Nationalparti (SNP), som ønsker, at Skotland forbliver i både toldunionen og det indre marked. Hun mener, at den foreliggende brexitaftale kan give Nordirland en urimelig fordel.

Udtalelsen fra Sturgeon øger presset på arbejderpartiet Labour for at fremsætte en mistillidserklæring til den siddende regering.

»Jeg tror på, at et mistillidsvotum lige nu ville lykkes. Vi har en regering, der bliver svagere og mere ustabil for hver dag, der går«, siger Sturgeon til Sky News.

Sturgeon har også taget stærkt afstand fra premierminister Theresa Mays udsættelse af en parlamentsafstemning om brexitaftalen.

»Det er patetisk fejt af en premierminister og af en regering. Aftalen bør øjeblikkelig komme til afstemning i parlamentet, så den kan blive stemt ned«, sagde Sturgeon, da hun erfarede, at afstemningen var udsat.

Vil have afstemning i næste uge

Theresa May har lovet at fremlægge aftalen til en afstemning i parlament senest den 21. januar. Ifølge britiske medier er den 14. januar den mest sandsynlige dato for afstemningen.

Topleder fra Labour siger søndag, at de vil gøre alt for at få afstemningen gennemført i parlamentet i næste uge.

Hvis brexitaftalen, som mange af Mays ministre ikke tror på kan komme gennem parlamentet, bliver forkastet, vil Skotlands regionale regeringschef have en ny folkeafstemning.

Storbritannien forlader EU den 29. marts 2019, men der følger en overgangsperiode frem til mindst den 31. december 2020 - med mulighed for forlængelse.

I overgangsperioden vil de nuværende EU-regler gælde i Storbritannien. Men den 29. marts i det nye år vil briterne forlade deres pladser i Europa-Parlamentet og i EU-Kommissionen. Storbritannien mister samtidig dets stemmeret i EU's institutioner.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden