0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Pablo Martinez Monsivais/AP
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Kan man ikke andet, så kan man lave rav i den. Det har Vladimir Putin (t.h. tilsyneladende gjort, da hans propagandahær forsøgte at styrke Trumps stilling op til præsidentvalget i USA. Her ses d'herrer mødes i noget nær samdrægtighed i juli.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Undersøgelse: Rusland brugte alle platforme for at hjælpe Trump

En russisk troldefabrik producerede Trump-venlige og Clinton-kritiske beskeder på samlebånd op til præsidentvalget, konkluderer rapport til det amerikanske senat.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Efter at have gennemgået flere millioner indlæg på sociale medier står ét billede tilbage: Trump fik støtte af russerne før og efter valget i 2016.

Det skriver Washington Post på baggrund af en undersøgelse, som blandt andre Oxford Universitet har været med til at foretage på vegne af Senatet i USA.

Den peger på en såkaldt troldefabrik, The Internet Research Agency i Sankt Petersborg, hvor ansatte er hyret til at spytte facebookopdateringer, Youtubeklip og tweets ud på nettet.

’Troldene’, som de kaldes, rettede deres meningspåvirkning mod vælgere, der med en idelig strøm af meddelelser, fotos og video skulle drejes ind på den trumpske banehalvdel i kapløbet med Hillary Clinton om at blive amerikansk præsident.

»Det står klart, at alle beskederne tydeligvis skulle gavne Det Republikanske Parti - og især Donald Trump«, fremgår det af undersøgelsen, som avisen har fået fat i.

»Trump nævnes mest i kampagner, der var rettet mod konservative og højreorienterede vælgere. De største grupper, der kunne stå i vejen for Trump, fik beskeder, der skulle forvirre, distrahere og i sidste ende afskrække folk fra at stemme«.

Selskaber reagerede sent og spagt

De emner, de russiske trolde ifølge redegørelsen især bed sig fast i, handlede om retten til at bære våben og om indvandringen, samtidig med, at de over for især venstreorienterede afroamerikanske vælgere prøvede at så tvivl om valgsystemet og nytten af overhovedet at deltage i valget.

De store firmaer bag de sociale medier reagerede, da kritikken af deres rolle i begivenhederne tog til, for sent og for ukoordineret og undlod at dele alt materiale med efterforskere, skriver avisen.

Ifølge rapporten til Senatet er der grund til at være bekymret for de sociale mediers indflydelse på den nationale politiske debat og for, om firmaerne nu er en trussel for demokratierne.

De ledende medlemmer af Senatets efterretningsudvalg, republikaneren Richard Burr og demokraten Mark Warner, har ikke ønsket at kommentere rapporten, før den bliver offentliggjort senere på ugen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden