Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste


Et sikkerhedshold arbejder i området, hvor en dansk og en norsk kvinde mandag blev fundet dræbt.

Et sikkerhedshold arbejder i området, hvor en dansk og en norsk kvinde mandag blev fundet dræbt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker: Sådan er Islamisk Stats rolle i Marokko

Drab på en dansk og en norsk kvinde har muligvis relation til Islamisk Stat, oplyser myndigheder. Marokko har hidtil været kendt for at undgå terrorgruppens angreb, fortæller forsker.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis Islamisk Stat har relation til drabene på en dansk og en norsk kvinde i Marokko, er det en højst usædvanlig begivenhed i det nordafrikanske land.

Siden 2011 har terrororganisationen ikke haft deciderede angreb i Marokko, fortæller en forsker.

»Islamisk Stat har ingen gruppe, som opererer permanent i Marokko«, siger ph.d.-studerende Tore Refslund Hamming, der forsker i islamistisk terror ved DIIS i København og Sciences Po i Paris.

Det vides endnu ikke, hvem der står bag drabet på danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Uelande, hvis lig mandag blev fundet i Marokko. Men marokkanske myndigheder oplyser ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET), at de efterforsker sagen som terror med en mulig relation til Islamisk Stat.

Marokkanske myndigheder er kendt for at være meget opmærksomme på terrorbekæmpelse, fortæller Tore Refslund Hamming. Marokkanere har stået bag terrorhandlinger i de senere år, men det er sket uden for deres eget lands grænser.

»Det kan skyldes, at marokkanske myndigheder har været ekstremt fokuseret på islamistiske terrorgrupper, efter at landet blev ramt af terrorangreb i Casablanca i 2003 og Marrakech i 2011. Marokko bliver ofte nævnt som foregangseksempel på, hvordan et mellemøstligt land kan håndtere truslen fra islamistiske terrorister«, siger Tore Refslund Hamming.

Det er dog ikke ensbetydende med, at Marokko er uden folk, der sympatiserer med Islamisk Stat.

»Marokko har nogle individer og små celler, som sympatiserer med Islamisk Stat. Derudover har omkring 1.500 marokkanske borgere kæmpet i Syrien og Libyen. Det er et ret højt tal«, siger Tore Refslund Hamming.

Når Islamisk Stat har foretaget terrorangreb med europæiske ofre i de senere år, har det været med et mål om gengældelse, forklarer forskeren.

»Budskabet har været, at når Vesten kæmper mod jihadister i Syrien, ’så gør vi det her for at straffe jer for det’«, siger Tore Refslund Hamming.

Muhammedtegninger er næppe et motiv

Han ser det omvendt som meget lidt sandsynligt, at Islamisk Stat skulle have gået målrettet efter en dansker. Den risiko var ofte til debat, da krisen om Muhammedtegningerne var på sit højeste.

»Muhammedtegningerne bliver aldrig nævnt af Islamisk Stat. Der har været en lille smule snak om det i Al-Qaeda-kredse, men tegningerne har stort set ikke været en del af debatten i de senere år«, siger Tore Refslund Hamming og fortsætter:

»Men hvis Islamisk Stat tager ansvar for de her drab, vil deres tilhængere begynde at koble det til Muhammedtegninger«.

Det er desuden meget lidt sandsynligt, at Islamisk Stat skulle angribe med begrundelse om, at kvinder går klædt på anden vis end islamisk skik.

»Påklædning vil næppe være et motiv for Islamisk Stat. Det kunne være et mål, hvis det var et sted, der opfattes som en del af kalifatet, hvor islamisk lov gælder, men Marokko er langt fra opfattet som et kalifat«, siger Tore Refslund Hamming.

Natten til onsdag meddelte USA’s præsident, Donald Trump, at han trækker alle amerikanske tropper ud af Syrien, fordi Islamisk Stat i landet nu er besejret. Men de amerikanske styrkers indsats mod terrorgruppen i Syrien har næppe fået dens medlemmer til at rejse til Marokko i stort antal, vurderer Tore Refslund Hamming.

»Marokkanske myndigheder har gjort meget klart, at man ikke vil have de marokkanere tilbage, som er rejst til Syrien for at kæmpe. Hvis de vender tilbage, risikerer de lange og hårde straffe«, siger Tore Refslund Hamming og fortsætter:

»Intet indikerer en tilstrømning af Islamisk Stat-krigere til Marokko. Hvis de søger til et andet land, vil Afghanistan være et bedre bud«.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meddelte torsdag morgen, at dansk politi følger marokkansk politis efterforskning tæt og vil komme med flere oplysninger, så snart man ved mere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden