0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Japans fornyede jagt på hvaler bekymrer Greenpeace

Næste år vil Japan genoptage kommerciel hvalfangst. Men det kan næppe ske bæredygtigt, vurderer Greenpeace.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Shuji Kajiyama/AP
Foto: Shuji Kajiyama/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En meget dårlig nyhed.

Sådan lyder reaktionen fra miljøorganisationen Greenpeace, efter at Japan har besluttet at forlade Den Internationale Hvalfangstkommission (IWC) og genoptage kommerciel hvalfangst næste år.

»Problemet med den kommercielle hvalfangst er, at den i sig selv ikke har været bæredygtig før i tiden. Og formentlig heller ikke vil blive det igen«, siger Sune Scheller, projektleder i Greenpeace.

Japan understreger, at landet kun vil tillade fangst af arter, der ikke er truet. Eksempelvis vågehvaler. Men trusselsbilledet for en bestand kan ændre sig, når jagten sætter ind, forklarer Sune Scheller.

»Nogle af de her store hvaler lider stadig under den hvalfangst, der har været tilbage i tiden«, siger Sune Scheller.

»De (hvalerne, red.) er ikke helt kommet sig, og derfor er der en reel trussel mod de her store, fantastiske dyr«.

Hvalfangst forbudt siden '86

Kommerciel hvalfangst blev forbudt i 1986. Der er dog undtagelser for oprindelige folks fangst. Og det er også tilladt at fange hvaler til videnskabelige formål.

Japan har jagtet hvaler i århundreder, og hvalkød har været en vigtig næringskilde for japanere - især i de magre år efter Anden Verdenskrig. Hvalers fedt blev tidligere også brugt som brændsel.

Ifølge Greenpeace var der tale om rovdrift.

Frygter at andre lande følger trop

Japan har gentagne gange truet med at trække sig ud af Den Internationale Hvalfangstkommission (IWC). Derfor kommer onsdagens melding ikke som nogen overraskelse.

Men Greenpeace frygter, at andre lande vil følge i Japans fodspor og forlade kommissionen.

»Hvis det er rigtig uheldigt, kan det danne præcedens, så andre lande, der gerne vil genoptage kommerciel hvalfangst, men ikke møder opbakning til det internationalt, går deres egne veje«, siger Sune Scheller.

Norge og Island praktiserer også kommerciel hvalfangst. Ifølge Sune Scheller er det dog på et meget lavt niveau.

ritzau