Efter to dødsfald blandt migrantbørn i grænseområdet mellem USA og Mexico er behandlingen af migrantbørn blevet et varmt emne i den amerikanske flygtningedebat.
Foto: Ramon Espinosa/AP

Efter to dødsfald blandt migrantbørn i grænseområdet mellem USA og Mexico er behandlingen af migrantbørn blevet et varmt emne i den amerikanske flygtningedebat.

Internationalt

Alle migrantbørn skal lægetjekkes ved grænsen mellem USA og Mexico efter nyt dødsfald

En 8-årig migrantdrengs død i de amerikanske myndigheders varetægt sætter blus på flygtningedebat.

Internationalt

Sent juleaften døde en 8-årig dreng fra Guatemala i grænselandet mellem USA og Mexico. Det er det andet barnedødsfald blandt flygtninge på blot to uger. Tidligere i december døde en 7-årig pige, og i begge tilfælde havde børnene været i myndighedernes varetægt.

Det fører nu til, at alle migrantbørn skal gennem et medicinsk tjek, oplyser grænsepolitiet, US Customs and Border Protection, ifølge nyhedsbureaet AP.

»Det er et tragisk tab«, siger Kevin K. McAleenan fra grænsepolitiet til tv-stationen CNN.

»På vegne af U.S. Customs and Border Protection vil vi udtrykke vores dybeste medfølelse med familien«, fortsætter han.

Den 8-årige Felipe Gomez Alonzo fra Guatemala, som var tilbageholdt sammen med sin far, døde klokken 23.48 juleaften på Gerald Champion Regional Medical Center i Alamogordo i staten New Mexico. Byen ligger cirka 150 kilometer nord for grænseovergangen ved El Paso i Texas.

Felipe Gomez Alonzo viste »tegn på mulig sygdom« i løbet af juleaftensdag, og han blev bragt til hospitalet. Diagnosen lød på forkølelse og feber, som han fik medicin for. Derefter, om eftermiddagen, blev den 8-årige sendt hjem, men han kom imidlertid retur til hospitalet senere mandag med kvalme og opkastninger – og døde få timer senere. Dødsårsagen er endnu ikke fastslået.

Ophidset debat om flygtninge

Dødsfaldet fører nu til, at myndighederne indfører en ekstra lægeundersøgelse af migrantbørn under 10 år, som er i myndighedernes varetægt. Samtidig vil myndighederne undersøge mulighederne for at overføre migranter med børn til familiecentre. Der skal i det hele taget fremover sættes mere fokus på migrantbørn under 10 år.

De to migrantbørns død falder sammen med en ophidset debat om grænsekontrol. Præsident Donald Trump vil bruge milliarder på at bygge en grænsemur mellem USA og Mexico, som han i første omgang ville have den mexicanske regering til at betale. Det lykkedes imidlertid ikke, og nu vil Kongressen ikke bevilge penge til projektet på næste års finanslov.

Derfor oplever USA et såkaldt shutdown, hvor store dele af de statsansatte er sendt hjem uden løn. Der er da også straks gået politik i de tragiske dødsfald.

Formanden for Kongressens spansktalende gruppe, Joaquin Castro fra the Congressional Hispanic Caucus, kræver bedre behandling af migranter.

»Vi må sikre, at vi behandler migranter og asylansøgere med menneskelig værdighed og giver den nødvendige medicinske hjælp til alle, der er i de amerikanske myndigheders varetægt«, siger Castro til CNN.

Han repræsenterer i øvrigt den stærkeste Hispanic-gruppe i Kongressen nogensinde med 37 medlemmer af Repræsentanternes Hus og 2 senatorer i Senatet.

Andet dødsfald

Felipe Gomez Alonzos død er som nævnt dødsfald nummer 2 i december blandt migrantbørn. Tidligere i december døde Jakelin Caal Maquin, en 7-årig pige fra Guatemala, som ulovligt forsøgte at krydse grænsen til New Mexico sammen med sin far og 163 andre migranter.

Jakelin Caal Maquin døde efter at have været i den amerikanske grænsekontrols varetægt i to døgn. Hendes far gjorde grænsebetjentene opmærksom på pigens dårlige tilstand, men de valgte at udskyde en lægelig undersøgelse til efter en bustur på halvanden time. Bussen nåede dårligt nok frem, før den 7-årige pige holdt op med at trække vejret.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce