0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Den Europæiske Centralbank overtager styringen af italiensk bank

Problemerne i Italiens 10.-største bank, Banca Carige, har foranlediget ECB til for første gang at indsætte en midlertidig bestyrelse. Nu er målet at få banken solgt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Michael Probst/AP
Foto: Michael Probst/AP

Den Europæiske Centralbank har overtaget styringen af en økonomisk trængt italiensk bank, der er den 10.-største i støvlelandet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den Europæiske Centralbank (ECB) overtog onsdag styringen af en hårdt trængt italiensk bank. Det er et hidtil uset skridt fra ECB’s side, som viser, hvor udsat eurozonens finansielle system er over for Italiens politiske kaos og vaklende økonomi.

Banca Carige er en mellemstor bank, hvis potentielle sammenbrud ville få store konsekvenser. Politikere og økonomer, der holder et vågent øje med mulige symptomer på en ny krise, siger, at Italien og landets stærkt forgældede banker i årevis har givet anledning til bekymring.

Ydermere har den politiske linje og udtalelserne fra den populistiske regering i Rom blot skabt flere problemer for de italienske banker og, i forlængelse heraf, hele økonomien.

»Det er ikke en bank, der er stor nok til at forårsage en systemkrise«, siger Lorenzo Codogno, der er tidligere cheføkonom i det italienske finansministerium og i dag står i spidsen for konsulentvirksomheden LC Macro Advisors i London. »Men vi har oplevet, at selv små banker kan volde store problemer«, siger han.

»Den nuværende regering er ikke rustet til en gennemgribende bankkrise«, siger Lorenzo Codogno.

ECB’s beslutning om at overtage styringen har indtil videre beroliget investorer og overbevist dem om, at den sårbare Banca Carige, Italiens 10. største bank, ikke vil udløse en større krise.

Centralbanken har udnævnt seks personer til at stå i spidsen for Banca Carige, som primært opererer i området omkring Genoa. Det sker, netop som størstedelen af bankens bestyrelse har trukket sig, da det ikke er lykkedes dem at rejse ny kapital.

Det er første gang, at ECB har indsat en ny bestyrelse i en kommerciel bank, siden den i 2014 fik udvidet rammerne for sit tilsyn med banker.

Nyheden om centralbankens indgriben blev modtaget med en relativ ro på de finansielle markeder. Euro Stoxx-indekset faldt med to procent på en dag, hvor de fleste aktier oplevede fald.

Men spørgsmålet om, hvem der skal overtage Banca Carige – og hvorvidt aktionærerne ønsker at hæfte for noget af gælden – vil formentlig skabe fornyet spænding mellem centralbanken og Italiens koalitionsregering.