0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Amazonas er hjemsted for over 100 isolerede stammer. Billedet viser et langhus, som tilhører en af stammerne og er fotograferet fra luften.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brasiliens nye leder vil have industri i Amazonas

Civile organisationer og miljøforkæmpere er forfærdede over, at regnskov og biodiversitet nu trues yderligere.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der gik ikke mange timer, efter at den højreradikale Jair Bolsonaro var indsat som præsident i Brasilien, før han bekræftede miljøforkæmpernes største frygt. Som en af sine allerførste handlinger gav han i et dekret landets landbrugsministerium – og dermed den magtfulde landbrugsindustri – ansvaret for den oprindelige befolknings territorier i Amazonas.

Skridtet var ventet, for i sin valgkamp bebudede Bolsonaro, at han gerne ser en større kommerciel udnyttelse af Amazonas, der også kaldes verdens lunger og er essentiel for verdens tilstand.

Med dette skridt opfylder Brasiliens nye præsident et stort ønske hos kvægavlere og sojaindustrien, der overvejende kontrolleres af konservative protestanter, de såkaldte evangelister. De var stærkt medvirkende til, at Bolsonaro vandt valget i oktober sidste år over Arbejderpartiets kandidat, Fernando Haddad.

»Mere end 15 pct. af landets overflade er afmærket som indiansk territorium. Der bor mindre end 1 million disse isolerede steder, der er det oprindelige Brasilien, men udnyttet og manipuleret af ikkestatslige organisationer. Lad os sammen integrere disse borgere og således værdsætte alle brasilianere«, tweetede den nye præsident, der tilsyneladende følger i Donald Trumps fodspor, når det gælder om at kommunikere med befolkningen. En lind strøm af tweets udgår allerede fra hans telefon.

Det er sandt, at kun 1 million af Brasiliens 209 millioner indbyggere betegnes som oprindelig befolkning, og de bor overvejende i mere end 300 små samfund i Amazonas, men der bor yderligere 34 millioner mennesker i området, og også de er afhængige af et bæredygtigt miljø.

Civile organisationer og miljøfolk er forfærdede ved udsigten til, at det i forvejen skrøbelige miljø i det tropiske Amazonas nu er i endnu større fare for afskovning og udryddelse af truede dyrearter. 60 procent af de 7,4 millioner kvadratkilometer, der udgør Amazonas, ligger i Brasilien, som også har verdens største biodiversitet.

Fuld fart på motorsavene

Ifølge miljøorganisationen Greenpeace udgjorde afskovningen kun 1 pct. af Amazonas i 1970’erne, hvor den nu er nået op på 18 pct. Eksperter har advaret om, at når eller hvis afskovningen kommer op på 20-25 pct., vil det sarte økosystem begynde et uopretteligt kollaps.

»Amazonas regulerer planetens temperatur, og hvis regnsystemet ændres, vil der ske et katastrofalt kollaps. Det vil ændre klimaet og Jordens evne til at lagre kuldioxid i atmosfæren. Det vil kunne mærkes i hele verden«, siger klimaeksperten Fábio Albergaría de Queroz til den franske tv-station France24.

Men miljø og klima er ikke prioriteter for den nye præsident, der også har antydet, at der ikke længere skal falde bøder til de multinationale firmaer, som overtræder miljølove, når de for eksempel udnytter de naturlige ressourcer. Han har også sagt, at den oprindelige befolkning ikke »skal have så meget som 1 centimeter mere jord«.

Ansvaret for at afgrænse og bevare de oprindelige folks territorier har hidtil ligget hos Funai, en statslig organisation under justitsministeriet, der blev sat i verden for at passe på de oprindelige folks rettigheder og omgivelser.

Landbrugsministeriet vil nu blive ansvarlig for spørgsmål vedrørende »jordreform, regulering af ejendom i landområder i Amazonas, indianske territorier og områder for quilombolas«, hedder det. Sidstnævnte er efterkommere af bortløbne slaver. Ministeriet har ofte været i konflikt med både jordløse bønder, oprindelige folk og miljøforkæmpere.

Også på andre måder vil Bolsonaro gerne efterligne Trump. Det gælder især ønsket om at forlade Paris-aftalen fra 2015 om at begrænse verdens klimaforandringer. Trump bebudede allerede sidste år efter pres fra klimaskeptikere, at USA forlader aftalen. Under sin valgkamp lagde Bolsonaro ikke skjul på, at han heller ikke tror på klimaforandringer, og at aftalen efter hans mening begrænser Brasiliens suverænitet i Amazonas. Han har dog senere trukket i land, men har droppet landets tilsagn om at være vært for dette års globale klimatopmøde. Det vil i stedet finde sted i Chile.

Annonce

Jordejere advarede

Bolsonaros ønske om at sammenlægge landbrugsministeriet og miljøministeriet blev også kritiseret fra mange sider med det argument, at de to ministerier har modstridende interesser. Præsidenten opgav dog først tanken, da de store jordejere i området mente, at et sådant skridt nok ikke vil falde i god jord hos deres kunder i Europa. I stedet udnævnte Bolsonaro advokaten Ricardo Salles til ny miljøminister. Salles blev sidste år beskyldt for at favorisere private virksomheder og tilsidesætte miljøregler, da han bestred posten som miljøminister i delstaten São Paulo.Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?