Trafikken på store dele af Sjælland var lukket ned i flere timer 28. september, fordi politiet mente, at en iransk efterretningstjeneste havde planlagt et attentat på dansk jord.
Foto: Finn Frandsen

Trafikken på store dele af Sjælland var lukket ned i flere timer 28. september, fordi politiet mente, at en iransk efterretningstjeneste havde planlagt et attentat på dansk jord.

Internationalt

Nej til attentatforsøg: Danmark står i spidsen for protest i Iran

Danmarks ambassadør har i det iranske udenrigsministerium markeret utilfredshed med iranske attentatforsøg.

Internationalt

Danmarks ambassadør i Iran har i dag stået i spidsen for en gruppe europæiske lande, der i Teheran har protesteret imod iranske attentatforsøg i andre lande.

På et møde, der foregik i det iranske udenrigsministerium, blev det gjort klart, at EU-landene ikke vil acceptere, at Iran planlægger og udfører sådanne handlinger på fremmed territorium.

Foruden Danmark deltog repræsentanter for Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Belgien og Holland.

Danmark har erklæret kendskab til, at iranerne har forsøgt at udføre et attentat på en kritiker af regimet, der bor her i landet.

Og tidligere tirsdag fortalte den hollandske udenrigsminister, at man har kendskab til to politisk motiverede drab begået i Holland af iranerne.

EU har vedtaget sanktioner mod Iran i dag

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) forklarer, at mødet med iranerne skal ses i henhold til de sanktioner, der blev vedtaget af EU-landene tidligere tirsdag.

»Sammen med vores europæiske allierede har vi i dag (tirsdag, red.) slået fast, at vi ikke accepterer iranske attentater og attentatforsøg i Europa«, siger Anders Samuelsen.

»Vi har gjort det klart direkte overfor Iran, at de sanktioner, vi nu indfører overfor en iransk efterretningsenhed, er en direkte konsekvens af deres ulovlige aktiviteter og attentater i Europa«.

»Det er et robust svar og et klart forsvar af EU's frihedsrettigheder og Europas grænser«, siger udenrigsministeren.

Attentatplan lammede trafikken i Danmark

Den 30. oktober sidste år offentliggjorde Politiets Efterretningstjeneste, at en iransk efterretningstjeneste havde planlagt et attentat på dansk jord.

Det var derfor, at trafikken i store dele af Danmark blev sat i stå i flere timer 28. september.

En 39-årig norsk statsborger med iransk baggrund er fængslet i sagen, hvor målet angiveligt var en oprørsleder med bopæl i Ringsted.

EU besluttede tirsdag at sætte det iranske Direktorat for Intern Sikkerhed på EU's terrorliste. Desuden føjes to personer til en eksisterende terrorliste.

Iran skyder igen mod sanktioner

Den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, har ikke meget tilovers for EU's beslutning om at indføre sanktioner mod Iran.

Det skriver han i et tweet tirsdag aften:

»At anklage Iran fritager ikke Europa for ansvaret for at huse terrorister«.

I sit tweet kritiserer han flere europæiske lande for at huse gruppen Folkets Mujahedin (MEK), der er en eksileret iransk modstandsgruppe.

»Europæere - heriblandt Danmark, Holland og Frankrig - huser MEK, der har dræbt 12.000 iranere og støttet Saddams forbrydelser mod irakiske kurdere«, skriver den iranske udenrigsminister.

Han henviser således til den tidligere irakiske præsident Saddam Husseins styre.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce