Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Carlos Barria/Ritzau Scanpix
Foto: Carlos Barria/Ritzau Scanpix

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump står fast på krav om grænsemur i stor tale til nationen: Vi har ikke plads til at tage os af alle

Præsidenten undlod at erklære undtagelsestilstand over grænsespørgsmålet, men gentog sit krav om omstridt mur.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er en krise langs USA’s sydlige grænse. En krise, der kun løses ved at bygge en mur mod Mexico.

Sådan var budskabet fra USA’s præsident, Donald Trump, da han natten til onsdag dansk tid holdt tale til nationen.

»Det er en humanitær og national sikkerhedskrise. Der kommer tusindvis af illegale immigranter over grænsen. Vi har ikke plads til at tage os af dem alle«, siger Trump i talen.

Præsidenten brugte ni minutter på at male et dystert billede af situationen langs grænsen til Mexico, og han udtrykte stor frustration over ikke at kunne gøre noget ved ’de tusinder af kriminelle’, der finder vej til USA hvert år samt den stigende narko- og menneskesmugling.

»Det er den tragiske virkelighed, vi lever i. Det er en krise for hjertet, det er en krise for sjælen. Det skal stoppes«, understregede præsidenten.

»Vi ønsker at gøre USA tryggere end nogensinde«.

Kritiserer demokraterne

I talen kritiserede han Demokraterne, der ved årsskiftet overtog kontrollen med det ene af Kongressens to kamre, Repræsentanternes Hus, for at stå i vejen for ’den nødvendige løsning på krisen’ ved konsekvent at nægte at stemme for finansiering af muren.

Det er første gang, at Trump holder en tale, der transmitteres af samtlige store landsdækkende tv-stationer. Traditionelt har sådanne taler været forbeholdt krisesituationer.

Der var inden talen spekuleret voldsomt i, hvorvidt Trump ville erklære undtagelsestilstand over ’krisen’ ved grænsen. Derfor valgte tv-stationerne at sende talen live.

Netmediet Politico sk½river på baggrund af kilder i Det Hvide Hus, at præsidenten i sidste øjeblik valgte at afstå fra at gøre netop det, da det med stor sandsynlighed ville blive udfordret ved domstolene.

Tirsdag sagde Trump ifølge Reuters, at han ’meget vel kunne erklære undtagelsestilstand’ for at omgå Kongressen og bygge muren med militærressourcer.

Det vil dog kræve, at der er tale om en regulær krise, hvad Trump og Det Hvide Hus gentagne gange har forsøgt at karakterisere grænse- og immigrationsspørgsmålet som.

Flere myndigheder samt republikanske guvernører i store grænsestater som Texas og Arizona har dog tøvet med at bekræfte præsidentens billede af grænsen som ’en krigszone’, skriver CNN.

Muren har i de seneste måneder været et centralt stridspunkt i forhandlingerne om en finanslov for 2019.

Trump har krævet fem milliarder dollar, svarende til 33 milliarder kroner, til at finansiere påbegyndelsen af muren. Præsidenten har endvidere sagt, at han vil nedlægge veto mod ethvert kompromisforslag fra Kongressen, der ikke indeholdt penge til en grænsemur.

Siden 22. december har dele af den amerikanske regering været lukket ned som følge af budgetkrisen.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden