Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lucy Nicholson/Ritzau Scanpix
Foto: Lucy Nicholson/Ritzau Scanpix
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vestager kaster sig over Nikes skattevilkår i Holland

Nike’s milliardstore skattefidus i Holland kulegraves helt tilbage fra 2006.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den multinationale sportsudstyrsgigant Nike er kommet i Margrethe Vestagers søgelys, mistænkt for at modtage ulovlig statsstøtte i form af enorme skatterabatter i Holland.

Politiken og DR Dokumentar afslørede i 2017 med ICIJ-projektet ParadisePapers hvordan Nike slipper med en meget lav skat på alle indtægter fra Danmark, resten af Europa samt Mellemøsten, ved at sende pengene gennem selskaber i Holland.

Her har skattemyndighederne accepteret at langt det meste af overskuddet sendes til Nike’s pengetank i skattely. Ind til 2015 fandtes pengetanken på Bermuda - hvor den har adresse i dag er ukendt.

Nike og Converse

Det er konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der står for at åbne undersøgelsen, som skal kulegrave Nike’s skattebetalinger tilbage fra 2006. Undersøgelsen omfatter både de selskaber, som står for produktion, markedsføring og salg af Nike sko og tøj til sport og fritid, samt de tilsvarende selskaber for Converse, som Nike også ejer.

»Medlemslande i EU bør ikke tillade selskabet at oprette komplekse ordninger, der uretmæssigt reducerer det overskud, der skal beskattes, og giver en uretfærdig fordel over konkurrenter«, siger Vestager i en pressemeddelelse.

Holland: Vi er ikke dømt

Den hollandske regering hilser undersøgelsen velkommen. Hollands finansministerium har udsendt en udtalelse, hvori det hedder:

»Lad os understrege, at dette ikke betyder, at kommissionen allerede har nået en dom, men udelukkende, at der er tvivl om, hvorvidt der er tale om statsstøtte«.

EU-Kommissionen har i Margrethe Vestagers periode som konkurrencekommissær taget livtag med en række multinationale giganters skattefordele:

I 2015 konkluderede kommissionen, at Luxembourg gav ulovlige skattefordele til bilkoncernen Fiat, og at Holland gav kaffefirmaet Starbucks skatterabatter, som udgjorde skjult og ulovlig statsstøtte.

Apple og Ikea

Året efter fastslog en undersøgelse, at Belgien havde givet ulovlige skattefordele til 35 multinationale selskaber. Senere samme år kom resultatet af den hidtil største sag: Irlands - ifølge kommissionen - ulovlige skatterabatter til Apple skulle udløse en ekstra skatteopkrævning på mere end 100 milliarder kroner.

I 2018 afsluttede kommissionen nye undersøgelser og hævdede, at Luxembourg har givet ulovlige skatterabatter til det franske energiselskab Engie, og at Gibraltar har givet angribelige skatterabatter for trekvart milliard kroner til en stribe multinationale selskaber.

Holland er igen i søgelyset i en sag om skatterabatter til Ikea’s selskab Inter Ikea, og en igangværende undersøgelse skal vise, om også Storbritannien har forbrudt sig mod reglerne om statsstøtte ved at give hemmelige skatterabatter til store, multinationale virksomheder.

Holland er ved at ændre de skatteregler, som har bragt landet i centrum af en stribe sager om skat på multinationale selskaber. Holland vil ikke længere godkende skattestrukturer som indeholder selskaber i skattely, eller konstruktioner, der har som hovedformål at undgå at betale skat i Holland eller andre lande, fremgår det af meddelelsen fra EU-Kommissionen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden