Nu må amerikanske soldater tilbede de nordiske guder under deres tjeneste. Arkivfoto fra asatros blot i Hareskoven.
Foto: Peter Hove Olesen

Nu må amerikanske soldater tilbede de nordiske guder under deres tjeneste. Arkivfoto fra asatros blot i Hareskoven.

Internationalt

Ikke for skæg: Asatro får plads i USA's militær

Thors hammer på gravstenen og bønner til Nord: Amerikanske soldater får lov at tilbede de nordiske guder - og bære skæg.

Internationalt

Amerikanske soldater må gerne have skæg, hvis det er religiøst betinget.

Det blev indført i begyndelsen af 2017, da en sikh vandt et søgsmål og fik lov at gøre tjeneste med skæg og turban.

Den afgørelse har også åbnet for asatro, viser en godkendelse af et fuldskæg fra militærpolitiet i Fort Leonard Wood i Missouri. Her fik en soldat dispensation til at lade skægget gro med henvisning til »din hedninge-/nordiske tro«.

Asatro samles til bøn på hangarskib

Tidligere har det amerikanske militær godkendt Thors hammer som et af de godkendte religiøse symboler, der må benyttes på gravstenene på soldaterkirkegårde.

Og senest har flåden accepteret asatros ceremonier om bord på hangarskibet ’John C. Stennis’, hvor en flymekaniker fra Alaska ifølge en pressemeddelselse fra Forsvaret står i spidsen for højtidelighederne. De forestås af en asatro fra Alaska, der er udnævnt til at være hedningeleder på fartøjet.

»Vi beder meget til søfarerenes gud, Njord«, siger en af deltagerne, Joshua Shaikoski til flådens dagblad, Navy Times. Njord er var i den norrøne tro giod for vind, jagt, fiskeri og søfart og boede i himmelboligen Noatun. Han var gift med jættedatteren Skade.

De asatro benytter hangarskibets kapel til deres ceremonier.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce