Foto: Ho/Ritzau Scanpix

Internationalt

Hold øje med det her i aften: Sådan foregår Brexit-afstemningen i underhuset

Underhusets medlemmer stemmer tirsdag aften om premierminister Theresa Mays Brexit-aftale om Storbritanniens udtrædelse af EU.

Internationalt

Sådan foregår afstemningen:

Afstemningen er sat til at finde sted fra klokken 20, dansk tid.

Når parlamentet har afsluttet sin debat om forslaget og stemt om eventuelle tilføjelser til teksten, skrider medlemmerne til afstemning om det endelige lovforslag.

Underhusets formand beder de medlemmer, der støtter forslaget om at råbe ’aye’ (ja). De medlemmer, der er imod forslaget, råber ’no’ (nej).

Hvis der er medlemmer, som råber ’no’ ved den mundtlige afstemning, går man over til en formel afstemning. Medlemmerne forlader så parlamentssalen for at afgive deres stemme uden for tv-kameraernes rækkevidde.

Medlemmerne udpeger fire stemmeoptællere, der gør regnskabet op – det kan tage op til et kvarters tid – og derefter samles hos formanden og meddeler ham resultatet af afstemningen.

Denne procedure gennemføres for hvert forslag om tilføjelser til dokumentet og gentages, når parlamentet stemmer om det endelige lovforslag.

Efter afstemningen:

Hvis Theresa May vinder den endelige afstemning, vedtages lovforslaget. Det betyder, at Storbritannien skal forlade EU 29. marts.

Hvis hun taber afstemningen, har hun tre arbejdsdage til præsentere parlamentet for en anvisning på, hvad der så skal ske. Regeringen har tidligere sagt, at Storbritannien må forlade EU uden en aftale, hvis afstemningen i parlamentet tabes.


Kilder: Reuters, Sky NewsAnnonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce