Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Hotelgæster og medarbejdere blev evakueret af bevæbnede militærfolk. Et øjenvidne fortæller til britiske BBC, hvordan han blev gelejdet ud, mens terrorister og militær udvekslede skud.
Foto: Kabir Dhanji/Ritzau Scanpix

Hotelgæster og medarbejdere blev evakueret af bevæbnede militærfolk. Et øjenvidne fortæller til britiske BBC, hvordan han blev gelejdet ud, mens terrorister og militær udvekslede skud.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hotelgæster og medarbejdere var fanget i mange timer under terrorangreb i Nairobi

Først en eksplosion på parkeringsplads, derefter en selvmordsbomber i hotellobbyen, og så trængte terrorister ind på et hotel i Kenyas hovedstad. Først onsdag morgen var alle evakuerede.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et nyt hold af rengøringsassistenter var netop mødt ind for at tage over på caféen, da de hørte et kæmpe brag. Hele bygningen rystede.

»Jeg kunne ikke fatte, at jeg var i live. Eksplosionen var så høj og rystede hele bygningskomplekset«, siger Enoch Kibet til nyhedsbureauet AP. Hun er en af de rengøringsassistenter, der arbejder på caféen på hotel DusitD2 i Nairobi, som tirsdag var udsat for et voldsomt terrorangreb.

Braget blandede sig med lyden af skrig. Kort efter startede skudsalverne.

Enoch Kibet flygtede ud af en bagdør på caféen, hvor flere blev skudt og dræbt ved bordene af bevæbnede gerningsmænd, der tirsdag eftermiddag stormede hotellet og skød omkring sig.

I alt er 14 mennesker officielt meldt dræbt ved angrebet. 700 er blevet evakueret fra hotellet - de sidste først onsdag morgen. Den somaliske terrorgruppe al-Shababhar taget skylden for angrebet, som startede med en eksplosion på en parkeringsplads ved hotellet.

Derefter stormede en selvmordsbomber ind og sprængte sig selv i luften i hotellets lobby. Det brag rystede hele hotelkomplekset, som foruden værelser består af flere restauranter, caféer og kontorlokaler. Et stadigt ukendt antal gerningsmænd trængte kort efter ind på hotelområdetog begyndte at skyde.

Gemte sig i mange timer

Øjenvidner fortæller til forskellige medier, hvordan folk først efter eksplosionen begyndte at flygte ud af hotellet. Men mange nåede ikke ud, før de vendte om og løb for deres liv ind på hotellet igen, væk fra de bevæbnede terrorister.

På badeværelser, under borde og stole gemte personale og hotelgæster sig. Nogle i mange timer, før hjælpen nåede frem. På Twitter skrev en af de fangede opdateringer, mens han frygtede for sit liv.

Undervejs opdaterede han på sin profil, at de gemte sig på badeværelset, mens de kunne høre skud i bygningen. Senere skrev han, at han var ved at løbe tør for strøm, mens han bad om, at folk ville bede til Gud for ham. Og det var en lang redningsaktion, der fandt sted tirsdag, faktisk helt hen til onsdag morgen, hvor omkring 100 mennesker ifølge BBC blev evakueret.

Klokken 23 lokal tid tirsdag aften rapporterede myndighederne ellers, at hotellet var sikkert. Blot en time senere lød der dog ifølge flere medier skud inde fra hotelområdet, og igen onsdag morgen var der skududvekslinger. Et øjenvidne fortæller til det britiske medie BBC, hvordan de blev eskorteret ud af af hotellet af bevæbnede styrker, mens terroristerne skød mod dem. Ifølge den kenyanske præsident, Uhuru Kenyatta, er alle terrorister »elimineret«.

Kenya offer for flere terrorangreb

Det er langt fra første gang, at terrorgruppen al-Shabab udfører angreb mod kenyanere. Siden Kenya i 2011 sendte styrker til Somalia for at bekæmpe terrorbevægelsen, har der været flere blodige angreb. I 2013 stod al-Shabab bag et angreb på et shoppingcenter, hvor 67 mennesker døde. Retssagen mod gerningsmændende startede i mandags.

I 2015 var terrorgruppen igen på spil og dræbte 148 personer i byen Garissa. Angrebet blev udført på et universitet, og de dræbte var primært studerende. Gårsdagens angreb kom præcis tre år efter, at al-Shabab dræbte næsten 200 kenyanske soldater på en militærbase i Somalia.

Til den britiske avis The Guardian udtaler to eksperter sig om mulige motiver for angrebet. De peger på, at både Kenyas tilstedeværelse i Somalia, men også USA’s luftbombardementer af al-Shabab kan være mulige årsager til angrebet. Nairobi er en by med stor tilstedeværelse fra Vesten og er derfor et oplagt mål, forklarer eksperterne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden