En glad Alexis Tsipras bliver lykønsket, efter at han har vundet mistillidsafstemningen.
Foto: Louisa Gouliamaki/Ritzau Scanpix

En glad Alexis Tsipras bliver lykønsket, efter at han har vundet mistillidsafstemningen.

Internationalt

Grækenlands premierminister vinder mistillidsafstemning

En navnestrid med Makedonien kulminerede onsdag aften i en mistillidsafstemning i det græske parlament.

Internationalt

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, har sent onsdag aften vundet en mistillidsafstemning i det græske parlament.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Det var premierministeren selv, der havde sørget for, at parlamentet skulle stemme om, hvorvidt de har tillid til ham som premierminister og til regeringen som helhed.

Tsipras håbede, at han med afstemningen kunne sætte punktum i en langvarig navnestrid med nabolandet Makedonien. Striden om Makedoniens nye navn fik i weekenden landets forsvarsminister til at gå af i protest.

Tirsdag indledte Tsipras to dages debat med en indtrængende opfordring om at støtte regeringen og en ny navneaftale. Onsdag kulminerede det med en mistillidsafstemning, der endte med stemmerne 151-148 til Tsipras' fordel.

Tsipras' venstreorienterede Syriza-parti har 145 ud af 300 sæder i parlamentet. Premierministeren kunne dog nøjes med blot 120 stemmer, hvis tilstrækkeligt mange medlemmer afholdte sig fra at stemme.

I oppositionen håbede lederen af partiet Nyt Demokrati, Kyriakos Mitsotakis, at afstemningen ville føre til Tsipras' fald. Han mener, at navneaftalen 'overdrager' det makedonske sprog og den makedonske identitet til den nordlige nabo.

Historiske årsager ligger bag problemerne

Når et landenavn kan få græske sind i kog, så har det historiske årsager.

Formelt hedder Makedonien Former Yugoslav Republic of Macedonia (Tidligere Jugoslavisk Republik Makedonien) - eller Fyrom. Det er efter græsk krav.

Makedonien løsrev sig fra det tidligere Jugoslavien i 1991, da Jugoslavien blev opløst af borgerkrig.

Men Grækenland modsatte sig det nye lands ret til at kalde sig Makedonien, fordi Grækenlands nordligste provins også hedder Makedonien.

Navnet er forbundet med national stolthed, der går tilbage til makedoneren Aleksander Den Stores imperium, skriver nyhedsbureauet AFP.

Kompromiset mellem den græske og makedonske regering er blevet, at Makedonien fremover skal hedde Republikken Nordmakedonien.

Et flertal i det makedonske parlament stemte for navneskiftet i sidste uge.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce