En såret på vej til sygehuset efter sammenstød med politiet.
Foto: Zinyange Auntony/Ritzau Scanpix

En såret på vej til sygehuset efter sammenstød med politiet.

Internationalt

Mange er såret af skud, hundebid og slag efter uro i Zimbabwe

Demonstranter blev såret af skud og lemlæstet af slag og hundebid under protester mod styret i Zimbabwe.

Internationalt

Mindst 68 er blevet behandlet for skudsår i Zimbabwe, hvor adskillige meldes dræbt, og hvor omkring 200 er blevet anholdt under protester mod benzinpriser.

»17 af de sårede var igennem kirurgiske hasteoperationer efter de voldelige sammenstød«, oplyser Læger for Menneskerettigheder, som siger, at gruppens læger i alt har behandlet 172 personer i hovedstaden, Harare, og i landets næststørste by, Bulawayo.

En del af blevet behandlet for hundebid, mens andre er blevet opereret for skudsår eller er kommet til hospitalet med brækkede arme eller ben.

»Nogle af de sårede er på trods af lægernes advarsler blevet hentet fra hospitalerne af politiet, fordi de skulle i retten«, siger Læger for Menneskerettigheder i Zimbabwe.

Sikkerhedsminister Owen Ncube har oplyst, at flere mennesker er blevet dræbt under protesterne. Han har ikke sagt, hvor mange.

Urolighederne udgør en trussel mod præsident Emmerson Mnangagwas styre, som forsøger at rette op på landets kriseramte økonomi, efter at Robert Mugabe blev afsat ved et kup i november 2017.

Et stort antal civile er blevet anholdt.

Ingen forandring fra Mugabe

Mange af Zimbabwes indbyggere havde håbet på, at Mnangagwa ville opfylde valgløfter om at skabe en ny økonomi, som brød med Mugabe-æraen. Men livet syntes at fortsætte på samme måde som hidtil.

Præsidenten har for nylig hævet prisen på brændstof væsentligt på grund af benzinmangel. Regeringen skyder skylden for urolighederne på landets største oppositionsparti og politiske rettighedsgrupper.

Mnangagwa forsvarer sin brændstofpolitik og siger, at benzinpriserne i Zimbabwe er de laveste i regionen.

»Zimbabwe oplever både politiske og økonomiske reformer, og de kommer ikke let. Det vil tage lang tid, før tingene falder på plads, og resultaterne begynder at vise sig«, siger han.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce