Den franske premierminister, Edouard Philippe har taget skridt til at håndtere et hårdt brexit.
Foto: Jacques Demarthon/Ritzau Scanpix

Den franske premierminister, Edouard Philippe har taget skridt til at håndtere et hårdt brexit.

Internationalt

Frankrig iværksætter plan for hårdt brexit

Frankrigs regering ansætter ekstra toldere og ændrer lufthavne og havne forud for et brexit uden aftale.

Internationalt

Frankrigs regering har torsdag aktiveret landets planer for en håndtering af en situation, hvor Storbritannien forlader EU uden en aftale.

»Jeg har truffet beslutning om at aktivere planen for et no-deal brexit eller hårdt brexit, som det sommetider kaldes«, siger den franske premierminister, Edouard Philippe, efter et regeringsmøde.

Den franske regerings plan har et budget på 50 millioner euro (omkring 373 millioner kroner).

Philippe siger, at regeringen blandt andet vil begynde at ansætte 600 personer - heraf den del toldere, som skal tage sig af handel og sikkerhed.

Planen omfatter også nye investeringer i lufthavne og havne, hvor der ventes flest problemer ved et hårdt brexit.

»Vi har en stærk overbevisning om, at Storbritannien vil forlade EU uden en exitaftale - navnlig efter at parlamentet med et overvældende stort flertal har forkastet den skilsmisseaftale, som var forhandlet på plads med EU«, siger den franske regeringsleder.

En ny særlig lov i forbindelse med brexit blev vedtaget i Nationalforsamlingen i Paris tidligere på ugen.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, siger også, at risikoen for et hårdt brexit er større end nogensinde før, og det er op til briterne at komme med forslag til at løse hårdknuden.

Også EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, er ærgerlig over resultatet af afstemningen i det britiske underhus.

Den tidligere britiske premierminister Tony Blair siger torsdag, at det er uundgåeligt, at brexit forsinkes, efter at premierminister Theresa Mays brexitaftale med EU er forkastet i London.

» En forsinkelse er uundgåelig - stort set uanset, hvad man gør. Hvis jeg var den britiske regering nu, så ville jeg allerede føre diskussioner med EU om betingelserne for en senere udtræden«, siger Blair til BBC.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce