Sydasien blev i marts ramt af den værste tørke i mere end 20 år. Millioner af mennesker blev påvirket af at Mekongflodens lave vandstand, som flyder igennem Laos, Thailand, Cambodia og Vietnam. Kilde: Al Jazeera Foto: AP
Foto: Heng Sinith/AP/AP

Sydasien blev i marts ramt af den værste tørke i mere end 20 år. Millioner af mennesker blev påvirket af at Mekongflodens lave vandstand, som flyder igennem Laos, Thailand, Cambodia og Vietnam. Kilde: Al Jazeera Foto: AP

Internationalt

Status på det, der truer os allermest: »I søvne bevæger vi os direkte ind i katastroferne«

Den årlige status over de største globale trusler, The Global Risk Report 2019, er netop blevet præsenteret ved et pressemøde forud for den store risicikonference i Davos, Schweiz næste uge. Og ifølge rapporten er det de miljømæssige risici, vi bør bekymre os mest om.

Internationalt

I sommeren 2018 lagde den diskussionsfremkaldende hedebølge, der på sociale medier fik hashtagget #tørken2018, sig som et ikke-åndbart vattæppe henover hele kongeriget.

Svedperler på overlæben og på andre uønskede steder blev et vilkår dag som nat. Og naturområder, som før var grønne og frodige, tørrede ud og begyndte at ligne sandfarvede scener fra ’Mad Max’-filmene.

Spørgsmålet er så, om det uforudsigelige klima gør comeback. Og det er en mulighed, hvis man ser på den årlige vurdering af største globale risici, The Global Risk Report 2019, som blev præsenteret onsdag på en pressekonference.

Afsenderen på rapporten er World Economic Forum, som er en schweizisk fond, der driver et diskussionsforum for udforskning af verdens økonomiske problemstillinger.

Top tre over største trusler

Nummer ét over største trusler er ekstreme vejrændringer. Den næste i rækken er, at vi mislykkes i forsøget på at bekæmpe klimaforandringer.

Og den tredjemest sandsynlige trussel er, at vi kommer til at stå overfor flere store naturkatastrofer.

»Jeg bliver nødt til at sige, at ud af alle de risici, som bliver fremlagt i rapporten, er de miljømæssige det sted, hvor verden ser ud til at gå i søvne direkte ind i katastrofer«, siger Alison Martin fra Zurich Insurance Group, som har medvirket i undersøgelsen:

»2018 var desværre et år med skovbrande, oversvømmelser og stigende udledninger af drivhusgasser. Og det er derfor ikke en overraskelse, at miljømæssige risici igen dominerer på listen over store bekymringer i 2019. Det samme gør sandsynligheden for mislykket miljøpolitik og mangel på på gennemførsel af miljøpolitikker«.

Truet klima

The Global Risk Report inddeler truslerne efter, hvor stor sandsynligheden er for, at de vil forekomme samt de konsekvenser, de vil medføre.

Rapporten udgives hvert år af World Economic Forum og kommer altid forud for den store årlige risicikonference i Davos, Schweiz. På mødet diskuterer regeringsledere, politikere, erhvervsledere og kunstnere fra hele verden aktuelle udfordringer for verdenssamfundet.

Og resultaterne i rapporten bygger på de seneste resultater i Global Risks Perception Survey, hvor næsten 1000 beslutningstagere fra den offentlige sektor, den private sektor samt akademikere og civile vurderer de risici, verden står overfor.

Ni ud af ti respondenter forudser værre økonomiske og politiske konfrontationer mellem stormagter. Men set ud fra et ti-årigt perspektiv bliver de ekstreme vejrændringer og mislykkede forsøg på klimapolitik set som nogen af de største trusler.

Dette års rapport indeholder også en serie af »hvad-nu-hvis«-scenarier, der undersøger emner såsom vejrmanipulation, kvantecomputere samt kunstig intelligens med følelser.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce