Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Trump får EU-kommissærs nej til stor handelsaftale med EU

EU-landene er parat til at forhandle industrivarer - og biltold - men ikke landbrug med mere, siger kommissær.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Præsident Donald Trump stiler efter en større handelsforhandling mellem USA og EU, der omfatter landbrugsvarer og meget andet. Men det afviser EU, som søger en aftale, der er begrænset til industrivarer.

Til gengæld er EU parat til at 'lade biltold indgå i forhandlingerne', hvis ellers USA vil være med til at fjerne told på andre industrivarer.

Det fremgår af det mandat, som EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, fredag har fremlagt et udspil til.

»Vi har konstateret, at USA heller ikke har udelukket biler fra deres forhandlingsudspil. Vi er klar til at lægge vores biltold på forhandlingsbordet som del af en større aftale, hvis USA vil være med til at arbejde mod at fjerne told på industrivarer«, siger kommissæren.

Trump har tidligere afvist et EU-tilbud om at fjerne biltold. Det 'er ikke godt nok', da europæerne alligevel 'køber egne biler i stedet for vores'.

Malmströms udspil bygger på sidste sommers handelsmøde mellem kommissionsformand Jean-Claude Juncker og Donald Trump i Washington.

De to mødtes, da frygten i EU var på sit højeste over Trumps trusler om en handelskrig med høje tariffer på forskellige varer - blandt andet biler fra EU.

»Vi foreslår ikke en genoptagelse af forhandlingerne om en større handelsaftale«, siger Cecilia Malmström på et pressemøde i Bruxelles.

USA og EU havde i årevis arbejdet på en større handelsaftale (TTIP). Det kunne ikke lykkes.

Svært at nå til enighed

Kan EU-Kommissionen lande en mere snæver aftale med USA, hvor man reducerer tolden på industrivarer, vil det ifølge Dansk Industri (DI) være en sejr for EU - og Danmark.

»At fjerne toldbarriererne på industrivarer vil være overordentlig positivt for danske virksomheder, og samtidig er det enormt vigtigt, at der er en positiv dialog mellem USA og EU«, siger seniorchefkonsulent Peter Bay Kirkegaard.

DI støtter 'fuldt' den svenske kommissærs udspil. Det lægger sig ifølge chefkonsulenten tæt op ad den aftale, som Juncker kom hjem med fra USA.

Det gør USA's udspil til et mandat imidlertid ikke. Trump har over for Kongressen sagt, at han agter også at drøfte landbrugsvarer, handelsunderskud og konkurrenceregler med EU.

Om landbrug siger Cecilia Malmström:

»Det område er ikke taget med, som det også gælder mange andre områder, hvor det vil være svært at nå til enighed«.

EU-landene skal godkende kommissionens oplæg, før man kan gå videre med processen.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden