Trump får EU-kommissærs nej til stor handelsaftale med EU

EU-landene er parat til at forhandle industrivarer - og biltold - men ikke landbrug med mere, siger kommissær.

Internationalt

Præsident Donald Trump stiler efter en større handelsforhandling mellem USA og EU, der omfatter landbrugsvarer og meget andet. Men det afviser EU, som søger en aftale, der er begrænset til industrivarer.

Til gengæld er EU parat til at 'lade biltold indgå i forhandlingerne', hvis ellers USA vil være med til at fjerne told på andre industrivarer.

Det fremgår af det mandat, som EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, fredag har fremlagt et udspil til.

»Vi har konstateret, at USA heller ikke har udelukket biler fra deres forhandlingsudspil. Vi er klar til at lægge vores biltold på forhandlingsbordet som del af en større aftale, hvis USA vil være med til at arbejde mod at fjerne told på industrivarer«, siger kommissæren.

Trump har tidligere afvist et EU-tilbud om at fjerne biltold. Det 'er ikke godt nok', da europæerne alligevel 'køber egne biler i stedet for vores'.

Malmströms udspil bygger på sidste sommers handelsmøde mellem kommissionsformand Jean-Claude Juncker og Donald Trump i Washington.

De to mødtes, da frygten i EU var på sit højeste over Trumps trusler om en handelskrig med høje tariffer på forskellige varer - blandt andet biler fra EU.

»Vi foreslår ikke en genoptagelse af forhandlingerne om en større handelsaftale«, siger Cecilia Malmström på et pressemøde i Bruxelles.

USA og EU havde i årevis arbejdet på en større handelsaftale (TTIP). Det kunne ikke lykkes.

Svært at nå til enighed

Kan EU-Kommissionen lande en mere snæver aftale med USA, hvor man reducerer tolden på industrivarer, vil det ifølge Dansk Industri (DI) være en sejr for EU - og Danmark.

»At fjerne toldbarriererne på industrivarer vil være overordentlig positivt for danske virksomheder, og samtidig er det enormt vigtigt, at der er en positiv dialog mellem USA og EU«, siger seniorchefkonsulent Peter Bay Kirkegaard.

DI støtter 'fuldt' den svenske kommissærs udspil. Det lægger sig ifølge chefkonsulenten tæt op ad den aftale, som Juncker kom hjem med fra USA.

Det gør USA's udspil til et mandat imidlertid ikke. Trump har over for Kongressen sagt, at han agter også at drøfte landbrugsvarer, handelsunderskud og konkurrenceregler med EU.

Om landbrug siger Cecilia Malmström:

»Det område er ikke taget med, som det også gælder mange andre områder, hvor det vil være svært at nå til enighed«.

EU-landene skal godkende kommissionens oplæg, før man kan gå videre med processen.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce