0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

»Hajer skal beskyttes, ikke frygtes«: Dykker svømmede med den største hvidhaj nogensinde fanget på kamera

Hajforskere og dykkere kom i tirsdag ansigt til ansigt med en gigantisk hvidhaj. Hajerne skal beskyttes ved lovgivning, mener en af forskerne efter det historiske møde.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Social Media/Ritzau Scanpix
Foto: Social Media/Ritzau Scanpix

Verdens største registrerede hvidhaj blev i tirsdags spottet ud for Hawaiis kyst. Her ses hajforskeren Ocean Ramsey med hvidhajen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hajer skal beskyttes, ikke frygtes«.

Sådan udtaler hajforskeren og miljøaktivist Ocean Ramsey til nyhedsbureauet AP, efter hun i tirsdags svømmede på helt tæt hold med det, der menes at være den største hvidhaj nogensinde fanget på kamera.

Den gigantiske hvidhaj på omkring 6,5 meter og med en kampvægt på 2,5 tons blev spottet af to hajforskere ud for kysten ved Hawaii, da den var i færd med at spise kadaveret af en kaskelothval.

Social Media/Ritzau Scanpix
Foto: Social Media/Ritzau Scanpix

Verdens største registrerede hvidhaj blev i tirsdags spottet ud for Hawaiis kyst. Her ses Ocean Ramsey ved siden af hvidhajen.

Mødet mellem hvidhajen og hajforskerne blev dokumenteret med de nu virale billeder og videoer og efterfølgende delt på sociale medier af Ramseys forlovede og forretningspartner, Juan Oliphant.

Hajforskerne fortæller, at de vil bruge mødet med hajen som en mulighed for at presse på for lovgivning, der skal beskytte hajer på Hawaii.

»Der er ikke meget sympati for hajer på grund af den måde, de er portrætteret i medierne. Du kan ikke hade dem for at være rovdyr. Vi har brug for dem til sunde økosystemer i havet«, siger Ocean Ramsey til AP.

Ramsey, der driver den Oahu-baserede ’One Ocean Diving and Research’ med sin forlovede, siger, at hun i flere år har presset på for et lovforslag, der ville forbyde drab af hajer og rokker på Hawaii. Hun håber, at en lovgivning på området vil blive indført i år. Billederne af hende, der dykker ved siden af den store hvidhaj, viser at »hajer skal beskyttes ikke frygtes«, udtrykker Ocean Ramsey.

Social Media/Ritzau Scanpix
Foto: Social Media/Ritzau Scanpix

Verdens største registrerede hvidhaj blev i tirsdags spottet ud for Hawaiis kyst. Her ses Ocean Ramsey med hvidhajen.

Hajbeskyttelses lovgivningen, som er støttet af senator i delstaten Hawaii Mike Gabbard, skal efter planen genindføres i år.

Mødet med hvidhajen

Mødet mellem dykkerne og hvidhajen begyndte, da hajen nærmede sig forskerholdets båd for at klø sig op ad båden. Den blev ledsaget af to »dansende« delfiner, skrev Ocean Ramsey på Instagram til et billede, der viser det utrolige møde, hvor Ramsey er så tæt på hajen, at hun kan røre den, da den passerer.

Se mødet her: