Drabene fortsætter i Mexico. Billedet er fra 18. januar, hvor teknikere undersøger det sted, hvor musikeren Willie fra Sonora Tropicana band blev dræbt.
Foto: Ulises Ruiz/Ritzau Scanpix

Drabene fortsætter i Mexico. Billedet er fra 18. januar, hvor teknikere undersøger det sted, hvor musikeren Willie fra Sonora Tropicana band blev dræbt.

Internationalt

Mexico sætter ny dyster drabsrekord i 2018

Sidste år satte Mexico ny landerekord for drab, der blev begået. Den seneste rekord var i 2017.

Internationalt

33.341.

Så mange drab blev der begået sidste år i Mexico, hvilket sætter en ny dyster rekord i landet, siden man i 1997 begyndte at tælle drabene.

Den seneste rekord var i 2017, hvor der blev registreret 28.866 drab, skriver nyhedsbureauet AFP, der henviser til officielle statistikker.

Flere end 200.000 personer er blevet dræbt i Mexico, siden regeringen besluttede, at landets hær skulle bekæmpe handel med narkotika i landet i 2006.

Den venstreorienterede præsident, Andres Manuel Lopez Obrador, som overtog magten i december, lovede, at han ville arbejde for at sætte en stopper for den grusomme vold.

I landets første måned under ledelse af Lopez Obrador blev 2842 personer dræbt. Tallet var 2687 måneden før.

Det vides ikke, hvor stor en del af drabene i landet der er narkotika-relaterede.

Lopez Obrador har blandt andet varslet, at han ville oprette en nationalgarde bestående af 50.000 soldater, som skal have det civile militærs opgaver under militærets kontrol.

Men kritiske stemmer i debatten frygter, at en yderligere intensivering af militærets rolle risikerer at gøre situationen værre.

Præsidenten har forsøgt at dæmpe kritikken ved at love en civil ledelse af den nye nationalgarde, men modstandere siger, at det kun vil løse en lille del af problemet.

Skal der oprettes en nationalgarde, kræver det desuden, at der kommer en grundlovsændring.

Der bor 126 millioner mennesker i Mexico. I mere end 90 procent af alle tilfælde med voldelige forbrydelser i landet, bliver ingen straffet.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce