Zimbabwes præsident, Emmerson Mnangagwa, vil sætte hårdt ind mod landets sikkerhedsstyrker, hvis de har begået vold mod borgere, der har deltaget i demonstrationer.
Foto: Philimon Bulawayo/Ritzau Scanpix

Zimbabwes præsident, Emmerson Mnangagwa, vil sætte hårdt ind mod landets sikkerhedsstyrker, hvis de har begået vold mod borgere, der har deltaget i demonstrationer.

Internationalt

Zimbabwes præsident vil efterforske vold mod demonstranter

Vold begået af sikkerhedsstyrker er uacceptabelt, siger præsidenten i Zimbabwe, hvor situationen er højspændt.

Internationalt

Vold begået af Zimbabwes sikkerhedsstyrker er uacceptabelt og vil blive efterforsket.

Det fastslår landets præsident, Emmerson Mnangagwa.

»Vold og ureglementeret adfærd begået af sikkerhedsstyrker er ikke acceptabelt. Det er et svigt af det nye Zimbabwe«, skriver præsidenten på Twitter ifølge nyhedsbureauet Reuters.

»Kaos og ulydighed vil ikke blive tolereret. Ureglementeret adfærd vil blive efterforsket. Og hvis det bliver nødvendigt, vil der rulle hoveder«.

Han opfordrer samtidig til dialog, efter at hundredvis af borgere den seneste uge er blevet anholdt i forbindelse med demonstrationer mod stigende benzinpriser.

Politi og soldater i Zimbabwe har slået hårdt ned på demonstranter i landet. Tungt bevæbnede militser leder målrettet efter politiske aktivister og fagforeningsfolk.

Ifølge en zimbabwisk ngo er mindst 12 mennesker blevet dræbt, mens 78 andre er blevet behandlet for skudsår. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Yderligere har Zimbabwe Human Rights NGO Forum registreret flere end 240 tilfælde af overgreb og tortur.

Imens er omkring 700 mennesker blevet anholdt.

Højesteret i hovedstaden Harare besluttede mandag, at regeringen ikke har beføjelser til at lukke ned for internettet, som den ellers havde gjort.

Ifølge AFP synes både internettet og sociale medier i Zimbabwe at være oppe at køre igen tirsdag morgen.

Urolighederne udgør en trussel mod præsident Emmerson Mnangagwas styre, som forsøger at rette op på landets kriseramte økonomi, efter at Robert Mugabe blev afsat ved et kup i november 2017.

Mange af Zimbabwes indbyggere havde håbet på, at Mnangagwa ville opfylde valgløfter om at skabe en ny økonomi, som brød med Mugabe-æraen. Men livet synes at fortsætte på samme måde som hidtil.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce