0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Arnd Wiegmann/Ritzau Scanpix
Foto: Arnd Wiegmann/Ritzau Scanpix

Det årlige Verdensøkonomiske Forum i Davos er i gang. Her ses musikere under åbningsceremonien.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Milliardær i Davos frygter økonomisk nedsmeltning: Det minder om depressionen i 1930'erne

De fleste lande er dårligere forberedt på at håndtere økonomisk krise, end de var for ti år siden, mener IMF.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den Internationale Valutafond, IMF's, vicedirektør, David Lipton, siger i Davos på det årlige Verdensøkonomiske Forum, at han frygter en global økonomisk afmatning vil komme hurtigere end ventet.

Lipton siger til Reuters, at han ser flere risici - blandt andet spændinger i verdenshandlen og nye stramninger på de finansielle markeder.

Lipton fremhæver også, at hvis en økonomisk nedgang kommer, så er de fleste lande dårligere forberedt på at håndtere situationen, end de var for ti år siden.

Om den delvise nedlukning af den offentlige sektor i USA siger Lipton, at denne ikke har nogen særlig indvirkning på den globale økonomi indtil videre, men at påvirkningen vil blive større og større desto længere krisen i Washington varer.

IMF nedjusterede tidligere på ugen dens prognoser for den økonomiske vækst i år. Skønnet for den samlede verdensøkonomis vækst blev nedjusteret med 0,2 procentpoint - til 3,5 procent.

Nedjusteringen bunder især i mørke skyer over den europæiske økonomi.

Minder om depressionen i 1930'erne

Den 69-årige milliardær Ray Dalio, som leder den store investeringsfond Bridgewater, giver i Davos udtryk for dyb frygt over for den næste økonomiske afmatning i verdensøkonomien.

»Hvad der skræmmer mig mest på længere sigt er, at vi har begrænsninger på den monetære politik samtidig med, at politiske og sociale modsætninger og stridigheder er taget til«, siger Dalio, som tirsdag deltog i en af paneldebatterne i Davos.

Her sagde han ifølge den amerikanske tv-station CNBC, at han ser en række tendenser, der havde en slående lighed med udviklingen under depressionen i 1930'erne.

» Vi ser en række politiske udviklinger, som nu er tæt knyttet sammen med økonomiske udviklinger, sagde han og understregede over for CNBC, at han ser en 'betydelig risiko' for en amerikanske recession i 2020«.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden