Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Stringer/Ritzau Scanpix
Foto: Stringer/Ritzau Scanpix

Store menneskemængder gik onsdag på gaden i Venezuelas hovedstad, Caracas, for at protestere mod præsident Nicolas Maduros styre.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Korrespondent om amerikansk støtte: Trump risikerer at svække oppositionen i Venezuela

Politikens Latinamerika-korrespondent vurderer, at den meget tydelige amerikanske opbakning til Venezuelas oppositionsleder kan gavne styret.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Støtteerklæringen fra USA’s præsident Donald Trump til Venezuelas oppositionsleder Juan Guaidó risikerer at styrke præsident Nicolas Maduros styre, vurderer Politikens mangeårige Latinamerika-korrespondent, Anne M. Sørensen.

Juan Guaidó har onsdag udråbt sig selv til præsident i Venezuela. Meget hurtigt udsendte Donald Trump en erklæring om, at han betragter Juan Guaidó som Venezuelas midlertidige præsident.

»Nu vil Maduro kunne sige, at oppositionen er lakajer for Washington. Det ville give meget mere genklang og have meget mere vægt, hvis Latinamerika på en eller andet måde selv klarede den her situation sammen med Organisationen af Amerikanske Stater og eventuelt med moralsk støtte fra EU og USA. Men ikke med så direkte en amerikansk indblanding«, siger Anne M. Sørensen.

Carlos Garcia Rawlins/Ritzau Scanpix
Foto: Carlos Garcia Rawlins/Ritzau Scanpix

Juan Guaido hilser på tilhængere i Caracas, før han udråbte sig selv til Venezuelas præsident.

Udfaldet afhænger under alle omstændigheder af landets militær, hvor generalerne indtil videre er stået last og brast med Nicolas Maduro.

Der har været en række oprørsforsøg fra grupper i militæret, det seneste for få dage siden. Men de er altid blevet slået hurtigt ned, og der sidder mange militærfolk i landets fængsler, siger Anne M. Sørensen.

Men stemningen er på kogepunktet i landet, hvis økonomi er kørt helt i sænk.

»Der har ikke været så mange på gaderne siden 2014-15, hvor et oprør blev slået frygteligt ned, og alle oppositionspolitikere sat i fængsel. Nu er der utroligt mange på mange, selv om det er farligt, og der allerede er nogen, der er blevet slået ihjel. Men jeg tror, protesterne vil fortsætte. Blandt andet fordi der nu er en samlende skikkelse for oppositionen, der hidtil har været så splittet«.

Juan Gauidó har erklæret, at han vil udskrive valg i Venezuela, hvis militæret vil støtte ham.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden