0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Theresa May kan ende som politisk marionetdukke, inden dagen er omme

I dag vil parlamentet forsøge at tage magten i Storbritannien. Lykkes det, kan det afgøre, hvordan – og om – briterne forlader EU.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jessica Taylor/Ritzau Scanpix
Foto: Jessica Taylor/Ritzau Scanpix
Internationalt

De seneste års største britiske spørgsmål har været, hvordan landet skulle forlade EU. Men dagen i dag kan forandre britisk politik på afgørende vis, så det bliver parlamentet og ikke regeringen, der har magten til at besvare det spørgsmål. Det vil gøre premierminister Theresa May til en politisk marionetdukke, som bliver styret af parlamentet.

Hun har længe været på vej derhen, og de afstemninger, parlamentet skal igennem i dag, er kulminationen på Theresa Mays Brexit-aftale, som blev udskudt i december og forkastet af et massivt flertal i januar. Allerede i december pålagde de folkevalgte hende at vende tilbage til parlamentet, når hendes aftale var faldet, og derefter give parlamentet mulighed for at komme med bud på en vej ud af det dødvande, Brexit-forhandlingerne står i.

Det er der, vi er nu. Det er de forslag, der skal stemmes om i dag. Og det er først i dag, vi ved, hvilke forslag der kommer til behandling. Den afgørelse ligger suverænt hos parlamentets formand, Mr. Speaker, alias John Bercow, og han beslutter sig først i dag. Men retningen er klar.

»Temaet for tirsdagens ændringsforslag er, at de forrykker magtbalancen fra regeringen og over til parlamentet«, siger Claus Grube, som har været Danmarks ambassadør i London.

Der er især to forslag, der har tiltrukket sig opmærksomhed. Det ene handler om den såkaldte irske bagstopper, som i forslaget skal erstattes med noget andet og mere vagt. Det blev dog allerede mandag eftermiddag afvist af store dele af Det Konservative Parti.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere