0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Andrew Osborn/Ritzau Scanpix
Foto: Andrew Osborn/Ritzau Scanpix
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Straffes med seks års fængsel: Dansk medlem af Jehovas Vidner dømt som ekstremist i Rusland

Danske Dennis Christensen er blevet dømt skyldig i Rusland, hvor han har siddet fængslet i over 600 dage for at være medlem af Jehovas Vidner.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danske Dennis Christensen er blevet dømt skyldig i Rusland for at fremme Jehovas Vidner, hvor han har siddet fængslet i over 600 dage. Dommen lyder på seks års fængsel.

Det oplyser Amnesty Danmark.

»Christensen har aktivt bidraget til fortsættelsen af aktiviteterne for den forbudte religiøse ekstremistiske organisation Jehovas Vidner Orjol«, sagde den russiske dommer ifølge Amnesty Danmarks mand i retten.

Det er usikkert, hvor lang tid Dennis Christensen fortsat skal sidde fængslet, da den lange varetægtsfængsling tælles med i strafudmålingen. Og muligvis tæller mere, end det antal dage den har varet.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty mener ikke, at Dennis Christensen har gjort andet end at gøre brug af sin religiøse frihed. Og det burde ikke være strafbart.

»Det er helt ekstremt, hvad der foregår i Rusland lige nu. Vi betragter Dennis Christensen som en samvittighedsfange«, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Danmark.

»De ting, han er blevet anklaget for og nu kendt skyldig i, er ikke noget, der kan anerkendes som en forbrydelse. Det er simpelthen udøvelsen af hans religiøse frihed«.

Den 46-årige dansker har siddet fængslet, siden han i maj 2017 blev anholdt under en bibellæsning i den russiske by Orjol.

På liste med nynazister og skinheads

Fængslingen skete som led i en aktion mod Jehovas Vidner, der ifølge russisk lovgivning er en ekstremistisk bevægelse.

Anholdelsen af Dennis Christensen i maj 2017 kom i kølvandet på, at den russiske højesteret en måned tidligere havde indført et forbud mod Jehovas Vidner.

Det betyder, at trossamfundet står på samme liste som nynazister, skinheads og terrorsympatisører. Det er i princippet ikke forbudt at være Jehovas Vidne, men vidner må ifølge højesterettens dom ikke praktisere og missionere i landet.

Desuden må trossamfundet ikke eje eller leje ejendomme, hvilket betød, at Jehovas Vidner har overleveret al ejendom til den russiske stat.

Siden danskeren blev anholdt, har yderligere medlemmer af Jehovas Vidner set samme skæbne.

Ud af de estimerede 170.000 medlemmer, der er bosat i Rusland, er 26 vidner ifølge Berlingske indtil december 2018 blevet anholdt.

Derudover har flere forladt landet, og omkring 200 medlemmer har ifølge Berlingske søgt asyl i Finland.

Ritzau

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  USA står over for et historisk vigtigt valg midt i coronakrisen. Og mens den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, overhaler Trump i alle målinger, påstår præsidenten, at valgsystemet er korrupt, og at brevstemmer vil føre til massivt valgfusk. Trump sår tvivl om demokratiet, mens demonstranter tørner sammen i de amerikanske gader, så de mest bekymrede begynder at tale om borgerkrig.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden