Grækenland tager sidste skridt for at optage Makedonien i Nato

Som forventet har Grækenland som det første land ratificeret en aftale om at optage Makedonien i Nato.

Internationalt

Makedonien er efterhånden snublende tæt på at kunne kalde sig medlem af forsvarsalliancen Nato.

Det står klart, efter at Grækenland som det første land har ratificeret en aftale om at optage landet i forsvarssamarbejdet.

Samtlige af Natos medlemslande underskrev onsdag et dokument, der betyder, at processen mod Makedoniens optagelse er sat i værk.

»Det er en historisk dag, og det har været en lang rejse, lød det onsdag i Bruxelles fra Makedonien udenrigsminister, Nikola Dimitrov.

Den videre optagelsesproces afhænger af, at de øvrige 29 medlemmer ratificerer aftalen. Det var forventet, at Grækenland ville gøre det som det første land. Og det er altså sket fredag.

Ratificeringen af aftalen skete i det græske parlament og blev afgjort med stemmerne 153 for og 140 imod.

Processen mod optagelse i Nato er gjort mulig, efter at Makedonien og Grækenland har fået bilagt en årtier lang strid om navnet Makedonien.

I den nordlige del af Grækenland ligger en provins, der også bærer navnet Makedonien, og det har været med til at skabe problemerne.

Men Makedonien har for nylig besluttet at ændre navn til Republikken Nordmakedonien.

»Jeg vil endnu en gang gerne understrege over for Nordmakedonien, der har været venlig over for Grækenland, at vi ønsker etablere sikkerhed, stabilitet og samarbejde i regionen, sagde Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras fredag kort før afstemningen i det græske parlament.

Ifølge Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, Stoltenberg vil det skabe mere tryghed, når Makedonien bliver en del af Nato.

Det forventes, at Makedonien formelt bliver medlem i slutningen af 2019 eller i begyndelsen af 2020.

Rusland er imod udvidelsen af Nato mod øst. Rusland mener, at det er en direkte trussel mod landets sikkerhed.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce