0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Handout/Ritzau Scanpix
Foto: Handout/Ritzau Scanpix

Brandfolk kæmper med at slukke flammerne nær byen Nelsen på New Zealands sydø.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kraftig skovbrand udløser evakuering af by i New Zealand

Flere end 3000 indbyggere i byen Wakefield er blevet evakueret som følge af en stor skovbrand i New Zealand.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En hel by er lørdag blevet evakueret i New Zealand.

Evakueringen skyldes en stor skovbrand, der truer med at brænde byen Wakefield ned. Flere end 3000 indbyggere er derfor blevet evakueret, mens brand- og redningsfolk kæmper mod ilden.

Derudover er der blevet erklæret undtagelsestilstand i og omkring Wakefield.

Skovbranden har siden starten af ugen hærget et område på 2100 hektar, hvoraf størstedelen er busksteppe og fyrretræsskov. Det svarer til 21 kvadratkilometer.

Siden da har den bredt sig fra en udtørret del af Nelson-regionen, der ligger i den nordlige del af Sydøen, til ti kilometer ind i et beboet område.

Den regionale politichef, Zane Hooper, bekræfter, at redningsfolk succesfuldt har gennemført 'den beordrede evakuering af Wakefield'.

Frygter, det bliver kritisk søndag

Spørger man brandchef John Sutton, er skovbrandens hærgen dog langtfra overstået. Han frygter, at det bliver kritisk søndag.

»For at være ærlig, så er jeg bekymret for i morgen«, siger han.

»Vi er et ret godt sted strategisk i dag, men vi er i hænderne på Gud, når det kommer til vinden. Hvis vi får vind, der er i nærheden af 13 meter i sekundet, så er vi i problemer«, fortsætter brandchefen.

Helikoptere arbejder på højtryk for at forsøge at slukke flammerne.

De bliver blandt andet brugt i slukningsarbejdet for at hindre, at branden spreder sig til Wakefield. Men også for at sikre, at området omkring Nelson med 50.000 indbyggere ikke bliver ramt.

For to år siden blev flere end 1000 mennesker evakueret fra deres hjem nær bjergområdet Port Hills syd for Christchurch i New Zealand.

Dengang slog myndighederne også alarm og erklærede undtagelsestilstand i området. En helikopterpilot blev dræbt, da hans helikopter styrtede ned, mens han forsøgte på at bekæmpe ilden.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden