Lektor: Thailands opposition vil vinde valg trods eksklusion

Det er historisk, at nogen fra kongehuset går imod kongen, og det baner vejen for oppositionen, mener lektor.

Internationalt

Den thailandske opposition er så godt som sikker på at sætte militærjuntaen fra bestillingen ved valget i marts.

Og det på trods af, at oppositionens opsigtsvækkende præsidentkandidat, prinsesse Ubolratana Rajakanya, kun nåede at være kandidat i én dag.

Det mener i hvert fald Johannes Dragsbæk Schmidt, lektor ved Aalborg Universitet med speciale i thailandsk politik.

»Jeg er normalt meget forsigtig med den slags forudsigelser. Men hvis valget til marts bliver til noget, tror jeg godt, jeg kan sige, at så vinder oppositionen. Og så har vi en helt ny situation i Thailand«, siger Johannes Dragsbæk Schmidt.

Prinsessen stillede op for Thai Raksa Chart-partiet. Det var pres fra kongen, der fik partiet til at droppe hende som kandidat.

Opstillingen imod militærjuntaen og det traditionelt konservative kongehus er ifølge lektoren så skelsættende, at thailænderne uanset spidskandidat vil sætte kryds ved oppositionen.

»Det har utrolig stor symbolsk betydning, at en fra kongehuset går imod kongen. Det udstiller en splittelse i det thailandske kongehus om, hvilken retning thailandsk politik skal bevæge sig«.

»Det tror jeg, er første gang i thailandsk historie«, siger Johannes Dragsbæk Schmidt.

Kuppet fra magten

Militærjuntaen har siddet på magten i Thailand siden 2014. Oppositionen ses i høj grad som styret af Shinawatra-familien, der lever i eksil.

Thaksin og søsteren Yingluck Shinawatra blev nemlig kuppet fra magten i henholdsvis 2006 og 2014.

Særligt Thaksin Shinawatra nyder stor popularitet i den thailandske befolkning. Og prinsessens kandidatur ses som orkestreret af Shinawatra-familien, mener lektoren.

»Jeg ser det (opstillingen af Ubolratana, red.) som et bevidst forsøg på at bane vejen for et comeback til Shinawatra-familien. Taber juntaen valget, tror jeg, at de vil være nødt til at trække sig«.

»Men derfor har de stadig meget magt. Så jeg tror ikke, man vil se, at den populære Thaksin Shinawatra vil vende tilbage til Thailand. Medmindre han er klar til at tage en retssag«, siger Johannes Dragsbæk Schmidt.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce