Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Amerikansk ambassadør advarer EU mod at omgå Iran-sanktioner

Det er respektløst, at EU-lande fortsat handler med Iran, siger USA's ambassadør i Tyskland.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er respektløst, når EU omgår USA's handelssanktioner mod Iran i et forsøg på at opretholde atomaftalen.

Det siger USA's ambassadør i Tyskland, Richard Grenell, i et interview med Frankfurter Allgemeine Zeitung. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Kritikken går i høj grad på blandt andre Tyskland, Frankrig og Storbritanniens brug af den såkaldte Instex-mekanisme, der muliggør handel med Iran ved at bruge andre valutaer end den amerikanske dollar.

»Det er ikke tilrådeligt, at USA's allierede omgår sanktionerne«, siger ambassadøren til Frankfurter Allgemeine.

Instex-mekanismen blev taget i brug i slutningen af januar i et forsøg på holde liv i atomaftalen fra 2015 mellem USA, samtlige EU-lande, Rusland og Kina.

Med aftalen forpligter Iran sig til at stoppe udviklingen af atomvåben mod at Vesten langsomt dropper økonomiske sanktioner.

Efter aftalen har flere europæiske virksomheder investeret store midler i iranske virksomheder.

I maj 2018 valgte USA's præsident, Donald Trump, dog at trække sig fra aftalen, da han mente, at aftalen ikke var tilstrækkelig til at forhindre Iran i at udvikle atomvåben.

EU og de øvrige underskrivere af aftalen står dog fast ved aftalen og har kritiseret USA's udtræden.

Søgte at 'styrke' konservativ højrefløj

Ifølge Richard Grenell er det den amerikanske regerings strategi at bruge sanktionerne til at tvinge Iran tilbage til forhandlingsbordet. Og her er EU's fortsatte handel med præstestyret ikke hjælpsomt, siger han.

Via Instex-mekanismen kan Iran eksempelvis levere olie eller andre produkter til EU-lande, hvor betalingen så kan være fødevareleveringer, hospitalsudstyr eller industrimaskiner.

Inden Instex-mekanismen blev taget i brug, havde EU allerede i juni 2018 vedtaget en såkaldt blokeringsstatut, der ophæver amerikanske sanktioner mod lande, der handler med Iran.

Richard Grenell har tidligere udtalt sig meget kritisk om EU's forhold til Iran. Umiddelbart efter at Trump annoncerede USA's udtræden af atomaftalen, krævede Grenell, at tyske virksomheder helt stoppede handel med landet.

Han er tidligere kommet i modvind, da han i et interview med højrefløjsmediet Breitbart sagde, at han via sin ambassadørpost søgte at 'styrke' den konservative højrefløj i Europa.

Hans udtalelser blev af mange anset som et brud på diplomatiske spilleregler, da ambassadører som regel holder sig politisk neutrale.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden