Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Oberst beder militæret i Venezuela vende Maduro ryggen

I en video opfordrer en oberst i Venezuela militæret til at støtte oppositionsleder Guaidó og ikke Maduro.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En oberst i det venezuelanske militær opfordrer sine kolleger til at vende præsident Nicolás Maduro ryggen og i stedet støtte oppositionsleder Juan Guaidó.

Det skriver nyhedsbureauet AFP natten til søndag.

I en video publiceret lørdag siger oberst Ruben Paz Jimenez, at militæret bliver brugt til at støtte Maduros regime.

»90 procent af os i de væbnede styrker er meget utilfredse. Vi bliver brugt til at holde Maduro ved magten«, siger Ruben Paz Jimenez.

Han opfordrer sine medsoldater til at lade den humanitære hjælp, som står klar ved den colombianske grænse, komme ind i landet.

Nødhjælpen består af 100 ton mad, medicin og hygiejneartikler og er sendt fra USA på forespørgsel fra Juan Guaidó. Venezuelas siddende præsident, Nicolás Maduro, nægter dog at lade hjælpen komme ind i landet.

Nicolás Maduro er afhængig af støtte fra militæret. Mister han den, kan hans tid ved magten være forbi.

Politiske og økonomisk krise

Oberst Ruben Paz Jimenez er ikke den første i Venezuelas militær, der offentligt har valgt at støtte Juan Guaidó. Også general i luftvåbnet Francisco Yanez har erklæret sin støtte til Guaidó.

Francisco Yanez, der er en af lederne i luftvåbnets overkommando, sagde i en video 2. februar, han ikke længere kan stå bag præsident Maduro.

Yanes var den første general i aktiv tjeneste til at anerkende Guaidó. På Twitter har han opfordret andre medlemmer af hæren til at følge hans eksempel.

Venezuela befinder sig i en omfattende krise både økonomisk og politisk. Landet er plaget af hyperinflation, ledigheden er høj, fattigdommen tager til, og der er mangel på basisvarer, fødevarer og medicin.

I maj sidste år sikrede Nicolás Maduro sig en ny periode som Venezuelas præsident. Valget blev dog betragtet som udemokratisk i en lang række lande.

I januar trådte parlamentets formand, Juan Guaidó, så frem og udråbte sig som midlertidig præsident. Han er siden blevet anerkendt som fungerende præsident af blandt andet USA og en række EU-lande - herunder Danmark.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden