Stemplet som terrorist: Studerende bliver også anholdt og retsforfulgt

Selv de helt unge på tyrkiske universiteter undslipper ikke anholdelser og retsforfølgelse.

Internationalt

Hun er bare 19 år gammel, men Yaren Tuncer er allerede stemplet som terrorist og forræder af sit lands præsident, Recep Tayyip Erdogan. Hendes forbrydelse? At demonstrere mod en tyrkisk invasion i Syrien. Yaren blev ligesom over 20 andre studerende anholdt og står nu anklaget for at propagandere for en terrorbevægelse. Hun og 13 andre tilbragte godt to måneder i fængsel, efter anholdelsen.

»Presset kommer direkte fra selveste de politiske magthavere, det er ikke svært at se«, siger Yaren.

På grund af fængslingen har hun været nødt til at gå forberedelsesåret til universitetet om. Når det er gjort, vil hun søge ind på tyrkisk filologi.

»Viden bliver socialiseret og delt på universiteterne, og den bourgeois stat vil ikke miste kontrollen med den proces«, siger Yaren. Hun risikerer op til fem års fængsel men forventer ikke en dom, der vil sende hende tilbage i fængsel.

Magtens greb om kritikere, opposition og medier i Tyrkiet rammer også kritiske studerende. Det begyndte med politiske kommentarer, som da Erdogan udtalte, at mænd og kvinder ikke bør bo sammen i bofællesskaber og på kollegier. Siden har det udviklet sig til anholdelser og offentlig udhængning fra selveste præsidenten. Det seneste år har især to episoder, hvor studerende er blevet anholdt, vakt opsigt.

Hvis målet med at anholde Yaren var at få hende til at ændre mening eller holde lav profil, så er forsøget mislykket bravt. Hun har nu meldt sig ind i et politisk parti på oppositionssiden.

»Før kunne tanken om at blive spærret inde stoppe mig i at tage politisk handling, men nu er jeg ikke længere bange for det«, siger Yaren.

»Det var ret slemt at være indespærret, men frihed eksisterer i virkeligheden i dit hoved«.

Moddemonstration på campus

Hun demonstrerede sidste forår på sit universitet imod en tyrkisk operation i Syrien. Tyrkiet indledte invasionen af byen Afrin for at bekæmpe en kurdisk milits, som regeringen ser som terrorister. Det fejrede en gruppe studerende ved at uddele slik på campus. Fejringen provokerede Yaren og hendes venner, som formede en moddemonstration. Det udviklede sig til råb og sammenstød, og i sidste ende blev 22 studerende fra anti-krigssiden anholdt og sigtet for at udbrede propaganda for en terrororganisation. De afviser anklagen.

»Kritisk tænkning er en farlig bestræbelse i ’det nye Tyrkiet’«, skrev Kati Piri, Europa-Parlamentets Tyrkiet-rapportør, på Twitter efter Erdogan betegnede antikrigsdemonstranterne som terrorister, forrædere og kommunister.

De senere år er flere tusinde akademikere blevet fyret, i hvad kritikere ser som et politisk forsøg på at kontrollere skoler og universiteter i endnu højere grad end før. Også på Yarens universitet er lærere blevet fyret.

»De studerende savner de professorer, som tidligere gav dem opbakning til at kaste sig over kritisk tænkning om emner, som i dag er no-go«, fortæller Yaren.

Vold på video

Kun få måneder efter hun blev anholdt, deltog 19-årige Meltem Cuhadar i en anden demonstration. Hun og hendes venner ville protestere mod karakterræset i gymnasiet, men de nåede dårligt nok at samles i Istanbul, før de blev anholdt og slæbt ind i to ventende politibusser. Ifølge Meltem blev hun slået med bagenden af en walkie-talkie. På video optaget med mobiltelefoner fra demonstrationen kan man se betjente slå løs med knipler mod de anholdte i en af busserne.

»Vi havde bare bannere og skilte, men de kom med skjolde og knipler«, siger Meltem.

Det kom bag på hende, at politiets reagerede så hårdt mod en demonstration mod karaktersystemet. Ligesom Yaren mener hun også, at presset kommer fra højere lag.

»Vi har ikke lov til at have vores egne meninger, fordi vi er unge«, siger Meltem.

»Jeg tror, at de er bange for os. Det havde jeg faktisk ikke forventet«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce