Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Spanien har udsigt til snarligt valg efter nedstemt finanslov

Et flertal i det spanske parlament har forkastet regeringens udkast til finanslov. Det kan betyde valg.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spaniens parlament har ifølge Reuters forkastet den socialistiske regerings udkast til en finanslov, hvormed der er lagt op til et snarligt parlamentsvalg.

Det sker på et tidspunkt, hvor politiske spændinger tager til - blandt i forholdet mellem centralregeringen i Madrid og den separatistiske bevægelse i Catalonien.

Højrefløjen og separatister fra Catalonien gik imod mindretalsregeringen, så finanslovudkastet blev forkastet af 191 medlemmer. Parlamentet har 350 medlemmer.

Dermed tyder meget på, at premierminister Pedro Sanchez vil udskrive et snarligt valg.

Det statsejede spanske nyhedsbureau EFE skrev allerede mandag, at Sanchez overvejer et parlamentsvalg, der skal finde sted 14. april.

De regerende socialister har kun en fjerdedel af pladserne i parlamentets underhus, og de havde uden held kæmpet hårdt for at vinde opbakning til deres budgetudkast.

Nylige meningsmålinger tyder på, at det konservative parti Popular efter et valg måske vil kunne regere med centrumhøjrepartiet Ciudadanos og det stærkt højreorienterede parti Vox.

Politiske spændinger tager til

Politiske spændinger i Spanien er taget til i den seneste tid i forbindelse med et retsopgør med separatister fra Catalonien.

12 tiltalte separatister fra Catalonien blev tirsdag fremstillet i højesteret i Madrid, da landet tog hul på 'århundredets retsopgør' efter den dybe løsrivelseskrise i Spaniens rigeste område.

De er alle tiltalt i forbindelse med en folkeafstemning i Catalonien 1. oktober sidste år, som blev afviklet til trods for et nedlagt forbud mod den. Desuden er de tiltalt for en uafhængighedserklæring, som optrappede den værste krise i landet siden Francisco Francos død.

I anklageskriftet står der, at løsrivelsesbevægelsen 'brugte alle nødvendige midler for at opnå sit mål, herunder vold'.

Titusindvis af mennesker demonstrerede søndag i Madrid for at tilkendegive, at de er imod enhver indrømmelse til Cataloniens separatistiske partier.

Demonstranterne krævede samtidig, at der udskrives valg.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden